avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victima ranita usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victima ranita usor

În seara zilei de 31.12.2013, S.C. din Tulcea, în timp ce conducea autoturismul marca VW din mun. Tulcea, nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de mers înapoi a acroșând-o pe dna B.L. din Tulcea, care se angajase în traversarea străzii neregulamentar.
În urma accidentului a rezultat rănirea pietonului.
Conducătorul auto poseda permis de conducere și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Cercetările continuă pentu lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.


Doream sa va intreb:
1. Care sunt urmarile care ma astepta pentru savarsirea acestei fapte avand in vedere ca este pentru prima oara cand mi se intampla asa ceva;
2. Daca sa ma astept la un eventual dosar penal pentru vatamare corporala din culpa ( mentionez doar ca victima are doar capul spart iar in urma evenimentului nu a necesitat internare cu zile de spitalizare , aceasta stand doar in jur de vreo 2-3 ore in spital pentru ingrijiri )
4. pe data de 3 ianuarie am luat legatura cu victima aceasta refuzand orice intalnire pentru a stabili o intelegere, iar abia ieri pe data de 10 ianuarie a fost dispusa la o intrevedere mentionand faptul ca nu are nici o pretentie ci doar plata viitoarelor investigatii. As dori sa stiu in primul rand care ar fi procedura de plata a analizelor avand in vedere ca victima mi-a solicitat banii inainte cum ar veni pentru investigatii iar in cazul in care nu voi fi dispus sa fac plata investigatiilor o sa depuna plangere impotriva mea. Eu imi doresc sa o ajut dar avand in vedere situatia financiara destul de dificila prin care trec nu as avea de unde sa iau bani pentru RMN sau alte analize necesare, explicand acest lucru si victimei fara ca aceasta sa inteleaga asta. Din cate cunosc plata analizelor se face dupa ce victima isi desfasoara toate investigatiile, in fata unui notar.
5. Cam cat ar putea dura solutionarea acestui caz?
6 .Se poate schimba incadrarea juridica la alta fapta decat cea prevazuta de lege?

Permisul de conducere mi-a fost retinut si mi s-a dat o dovada de conducere cu drept de prelungire.

Nu prea am cu cine sa ma consult si as avea ceva mai multa nevoie de ajutorul dumneavoastra, in conditiile in care nu imi permit sa consult direct un avocat.
Apreciez raspunsurile dumneavoastra si voi raspunde cu multa placere la eventualele intrebari legate de eveniment.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
mistercrysty, utilizator
Buna Ziua,
-s-a deschis dosar de cercetare penala in mod normal.
-se va astepta finalizarea colectarii probelor , inclusiv a actelor medicale (certificat medico-legal) , care vor preciza numarul de ingrijiri medicale care au fost necesare partii vatamate.
-inceperea urmarirIi penale se va demara din cate cunosc , doar daca partea vatamata depune plangere sau fapta este de natura se determine inceperea automata a urmaririi penale.
-Impacarea intre dumneavoastra si partea vatamata se poate face doar daca fapta este doar vatamare corporala ( nu este incadrabila la vatamare corporala din culpa care implica un numar de peste 10 zile ingrijiri medicale) .Cand fapta este incadrata la vatamare corporala simpla, se poate face impacarea partilor(adica pana la 10 zile) si iarasi nu mai poate incepe urmarirea penala, din cate cunosc.
Din cate relatati dumneavoastra, este vorba de o culpa comuna, dar acest lucru il poate stabili cu certitudine organul de cercetare, dupa finalizarea cercetarii si prin dispunerea unei expertize tehnice judiciare(daca e vatamare corporala din culpa).
-Pretentiile pe latura civila( cheltuieli medicale, etc) se pot stabili in fata unui notar, probabil, , sau daca nu exista intelegere, prin instanta.
Sunt expert tehnic , de aceea va recomand sa consultati un avocat pentru mai multe detalii privind procedurile de despagubire,etc.
Cu stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
PFA BRINZAN CRISTIAN, Expert judiciar
Are termen de 2 luni de zile sa depuna plangere prealabila. Dvs veti raspunde penal in masura in care partea vatamata va avea peste 10 zile de ingrijiri medicale trecute in CML, partea vatamata are insa posibilitatea sa solicite despagubiri in instanta civila daca dosarul penal primeste solutie de netrimitere in judecata.

ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Dupa cat am stat de vorba cu victima, am inteles ca deja a scos certificat medico-legal insa as vrea sa stiu daca acesta poate fi sau nu modificat dupa investigatii. Banuiesc ca in respectivul certificat nu este trecut numarul de zile de ingrijiri medicale, ci doar perioada de spitalizare ( presupun ca nu au nici o legatura una cu cealalta ). Sau daca se poate elibera unul nou. Nu cunosc exact procedura medico-legala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
mistercrysty, utilizator
Da, in cazul în care evolutia leziunilor mentionate la prima expertiza apar date medicale noi, complicatii sau sechele, CML se poate completa sau modifica, in CML sunt trecute zilele de ingrijiri medicale nu zilele de spitalizare cum gresit ati inteles dvs.In functie de zilele de ingrijiri medicale se va face si incadrarea faptei.


certificatul medico legal are o concluzie care poate fi de forma: leziunile suferite au pus( sau nu au pus) in primejdie viata victimei si pentru leziunile suferite sunt necesare un numar de x zile de ingrijiri medicale.Numarul de zie mentionat in certificatul sau raportul de experiza medico legal(intocmit pentru vatamari grave) poate fi diferit de numarul efectiv de zile de ingrijiri de care a beneficiat partea vatamata si este singurul de care se tine cont in cercetarea penala, pentru incadarea intr-unul din articolele 182-184, etc din Cod Penal actual.
Exista din nefericiare si cazuri in care partea vatamate are o evolutie defavorabila a starii de sanatate ca urmare a accidentului ( pot aparea interventii chirurgicale , tratamente suplimentare, etc) , se pot identifica tumori de cauza traumatica,Doamne fereste. cred ca nu va fi cazul la dvs.
de aceea pot aparea inscrisuri medicale noi, care sa modifice , numarul total de zile de ingrijiri medicale(peste 60 zile este vatamare corporala grava).
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
PFA BRINZAN CRISTIAN, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier - aduce certificat medico-legal dupa ce a declarat ca nu e vatamata maria_irina_v maria_irina_v Buna ziua, Am o intrebare referitoare la [u]perioada[/u] in care victima unui accident rutier poate aduce dovada ca a fost ranita. (in cate zile dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima - dosar penal annamaria1009 annamaria1009 Buna ziua, Acum o saptamana am avut un accident, vina mea, veneam de pe drum cu \"cedeaza trecerea\", pur si simplu nu am vazut la timp masina ... (vezi toată discuția)