avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Clauze abuzive la un contract de credite si rata mai ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Clauze abuzive la un contract de credite si rata mai mare ca pensia

In 2008 am facut un imprumut la banca Bucuresti. 30000 lei noi. La aceasta se mai adauga 20000 lei comisioane. Pentru o intarziere de 2 zile a unui comision de administrare, care dupa parerea bancii erau 10 lei, am fost amenintata ca daca in decembrie 2013 nu vin sa achid, imi vor pune dobanda la dobanda. In afara de asta, in vara trecuta mi s-a facut o restructurare pe 2 ani. 450 de lei va trebui sa platesc aceasta restructurare, lunar. De ce mi s-a facut asa o suma, eu avand doar 446 lei pensia? Cum se pot rezolva cele 2 lucruri?
1. Cine se ocupa de banci pentru a putea arata contractul sa vad daca am comisioane in plus fata de acest comision de administrare care stiu sigur este abuziv?
2. Eu stiu ca in aceste conditii de pensie mica, banca nu are voie sa ia toata pensia, ci doar 1/3 din ea. Ma poate ajuta cineva? Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: pusapopescu2013 , utilizator 14:29, 14 Ianuarie 2014
Doar daca ajungeti la executare silita vi se pune poprire pe 1/3din salariu, acum platiti asa cum v-ati inteles.
Banuiesc ca aveati salariu atunci cand ati luat imprumutul, nu ati fi putut lua 30 mii avand ca venit pensia asta.
Ar trebui sa mergeti cu contractul la un avocat, el va poate depista in contract ce e clauza abuziva.
Am depistat in actul aditional semnat anul trecut pentru restructurarea ratei, ca ei mi-au trecut ca acest imprumut facut in 2008, este mai nou un credit ipotecar mobiliar.De ce? Cu ce ocazie si cu ce drept acesti oameni de la banca isi aroga acest drept? Ba mai mult, ca au dreptul fara ordin judecatoresc sa-mi ia pensia (restul de pensie, pentru ca mai platesc la o banca un comision de 150 de roni).Au acest drept? Eu am ramas si fara casa, locuiesc intr-o baraca. Am rugat pe cineva sa mi scrie la dvs. Astept raspuns sa stiu ce fac. Va multumesc.
Buna ziua,

Doamna, nu va alarmati nejustificat. probabil ca ati incheiat si o ipoteca mobiliara pe contul curent, sau pe veniturile din pensie. de aceea se cheama credit ipotecar. Pe noul cod civil gajul fara deposedare se numeste ipoteca. Nimic nu s-a schimbat, doar denumirea.
In legatura cu acea clauza, indiferent de ce scrie in contract, nu va pot retine pensia decat prin executare silita. oricum, este o formalitate simpla, in 2-3 saptamani de la trecerea la executare, aveti deja poprire asadar sa nu credeti ca daca nu va pot retine ei nu au cum sa va retina altfel.
Prin neplata unei rate ei trebuie sa ma dea in judecata, conform legii, nu? Si dupa cate am inteles eu, banca trebuie sa mi opreasca 1/3 din pensie. Corect? Si daca am 2 banci ce se va intampla?Intra amandoua pe 1/3 din pensie? Dupa cate mi s-a spus, banca NU are voie sa-mi puna poprire pe toata pensia, care nu este mai mare de 446 lei. Astept un raspuns de la dvs.Va multumesc mult.
Nu, daca nu platiti la scadenta, au dreptul sa va decada din beneficiul termenului si sa declare scadenta anticipata. Vor cere direct executarea, contractul de credit e titlu executoriu, incuviintarea executarii e doar o formalitate, se da in 3 zile.

Daca aveti doua debite diferite, se va pune poprire pe 1/2 din venituri,

pentru ca pensia este mai mica de salariul minim net, nu se va executa silit decat partea care depaseste jumatate din salariul minim net pe anul respectiv. Cred ca salariul minim net e cam 650 lei, jumatate ar fi 325. practic, va pot executa silit doar 111 lei. mai mult nu va pot lua.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Poprire pensie anca32 anca32 Buna seara! Am o mare problema la care as dori un raspuns cat mai clar si pe intelesul tuturor: 1.cat la suta are dreptul un executaor judecatoresc sa ... (vezi toată discuția)
Care este ordinea la executarea silita ptr un credit ipotecar neachitat , vanzarea imobilului , si apoi poprire pe venituri, vanzare bunuri mobile? znicolae9 znicolae9 In 2008 am cumparat un apartament.cu ajutorul a 2 contracte de credit oferite de aceeasi banca :[b]un contract de credit ipotecar si un contract de facilitate ... (vezi toată discuția)
Neplata rate banci paull_negr paull_negr Am primit o somație de la o firma de recuperari! Motivul neplata ratelor,creditul este pe numele mamei iar eu sunt codebitor,am refuzat plata invocând ... (vezi toată discuția)