avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa in gestiune... cum se stabileste vina?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa in gestiune... cum se stabileste vina?

Buna ziua! M-am angajat pe 9 iulie 2012, la un magazin alimentar pe postul de vanzator-gestionar. Celelalte colege nu stiu sigur daca sunt trecute ca si gestionar, dar ei sustin ca din moment ce ai semnat facuri, rapoarte si asa esti considerat si gestionar.La inventarul facut inainte sa intru eu pe post, s-a constatat o lipsa in valoare de 1700 de lei, suma la care o colega si-a luat angajamentul ca o va plati, recunoscand si vina. Nu am semnat atunci un act de primire a gestiunii, dar ei sustin ca odata ce am semnat caietul cu raportul banilor, sau nu stiu exact cum se numeste, am semnat de primire a gestiunii. In acel raport nu s-a scazut suma lipsa si s-a continuat cu suma care ar trebbui sa existe in gestiune la momentul respectiv. Dupa aia s-a mai facut un inventar pe care nu l-am vazut sau semnat unde ei spun ca a iesit in regula. Dupa vreo cateva inventare, ni s-a spus ca exista o lipsa de 6000 de lei, si ca pana atunci inventarele au alternat, cand minus, cand plus ( vorbesc de sume cuprinse intre 7000-20000 de ron), adica diferente foarte mari. In perioada aceasta, din momentul angajarii si pana in prezent au mai existat inca 4 persoana angajate, care ba au stau cateva saptamani, sau 3-4 luni. Acum am facut iar inventar si tare imi este frica ca o sa iesim minus. Pe camere ei spun ca nu au vazut pe nimeni luand bani, dar ca lipsa se plateste si gata. Am semnat ultimul inventar, desi eu am protestat ca nu am semnat de peimire, pentru ce sa semnez de iesire. Maine vine sefa si ne spune cum a iesit inventarul. Cum sa procedem daca se constata ca este o lipsa, dar noi stim ca nu am luat bani,deci problema ar fii din acte? Ce trebuie sa facem? Incotro sa cerem ajutor si ce sanse avem sa castigam?Mentionez ca ultimul salariu nu s-a platit si de asemenea, nici garantia nu se stie daca o mai prmim?Va rog din suflet sa-mi dati un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:17, 25 Ianuarie 2014
1. Art. 255 C.mun.
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.

(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

2. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

3. Retinerea din salariu se poate face numai in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....

4. Daca va actioneaza in judecata, aveti posibilitatea sa contestati valoarea prejudiciului constatat de catre angajator.
Deci, daca maine ne spune ca e minus, si sunt sigura ca o sa inceapa cu amenintari, nu semnam nimic, nu? Si dupa aia unde trebuie sa ne adresem?Sunt sigura ca problema e din acte? Ce organ trebuie contatctat ca sa verifice situatia?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
ancaantoce, utilizator
Nu trebuie sa semnati ceva si nici sa va adresati vreunei institutii , decat daca nu va achita salariile.

Neregulile financiare se pot sesiza : ANAF-ului si/sau Politiei-Serviciului de Investigare a FRaudelor

Neregulile cu privire la relatiile de munca , securitatea si sanatatea in munca pot fi sesizate ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.
Multumesc, revin maine cu detalii! O seara frumoasa!
Am iesit lipsa 12000, o suma fabuloasa pentru noi, stiind ca nu am luat bani, si ei spunand ca 90% sunt convinsi ca nu am luat bani si ca suma provine ori din lipsa produsele pe care le-am fii sustras, ori din neatentie la rest. In fine, avem o sapt sa gasim problema in acte sau sa ne hotaram cum platim, daca nu tribunal. Daca as apela la o contabila, ar fii o idee buna?

Alte discuții în legătură

Castig de cauza in gestionarea unor telefoane care au fost furate agonquiller agonquiller Buna ziua, Sunt gestionar la o firma multinationala, doar ce am depus cererea de demisie. Cand am intrat pe aceasta functie se stia de minusurile si ... (vezi toată discuția)
Gestiune loc de munca IoanaTdr IoanaTdr Buna seara Lucrez de 7 ani intr-un magazin ca vanzatoare.Cand m-am angajat nu am preluat nici o gestiune, si in primii 3 ani nu s-a facut deloc inventar desi ... (vezi toată discuția)
Inventar fals BIGHY BIGHY Buna ziua,am vazut ca pe acest site pot primi lamuriri in legatura cu o acuzatie care mi se aduce.Am lucrat la un magazin,am avut gestiune,si sunt acuzat ca am ... (vezi toată discuția)