Buna ziua. In momentul platii unui avans pentru achizitionarea unui apartament, am incheiat un antecontract pe care l-am autentificat notarial. Mi s-a perceput atunci o taxa procentuala din suma data ca avans.
In acest moment, am ajuns la incheierea contractului de vanzare-cumparare care, fireste, va trebui si acesta autentificat notarial, insa taxa care mi se cere reprezinta in continuare procent din intreaga valoare a apartamentului (si nu din diferenta intre valoarea lui si suma platita ca avans).
Este normal? Mie unuia mi se pare ca eu dau niste bani de doua ori...
Multumesc.
Taxa notariala nu exista. Exista onorariu notarial si taxe de intabulare, cele din urma fiind stabilite independent de vointa notarului. Daca e vorba de cumparator persoana fizica, din cate imi aduc aminte taxa este de 0,15% din pret. Cu toate acestea, nici mie nu mi se pare normal sa consideri "pretul" la cumparare ca fiind toata suma, nu doar restul de pret, adica suma efectiv platita.
Trebuie insa mentionat ca aceasta taxa (deci nu onorariul notarial) se duce la OCPI, nu ramane notarului.
Intradevar este anormal sa va perceapa procent din intreaga suma. Discutati cu notarul si amintiti-i ca ati mai platit un procend si anterior la incheierea antecontractului.