avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa notariala pentru un apartament achizitionat - ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa notariala pentru un apartament achizitionat - luata de 2 ori?

Buna ziua. In momentul platii unui avans pentru achizitionarea unui apartament, am incheiat un antecontract pe care l-am autentificat notarial. Mi s-a perceput atunci o taxa procentuala din suma data ca avans.
In acest moment, am ajuns la incheierea contractului de vanzare-cumparare care, fireste, va trebui si acesta autentificat notarial, insa taxa care mi se cere reprezinta in continuare procent din intreaga valoare a apartamentului (si nu din diferenta intre valoarea lui si suma platita ca avans).
Este normal? Mie unuia mi se pare ca eu dau niste bani de doua ori...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Cobaleanu , Avocat 14:56, 9 Aprilie 2009
Taxa notariala nu exista. Exista onorariu notarial si taxe de intabulare, cele din urma fiind stabilite independent de vointa notarului. Daca e vorba de cumparator persoana fizica, din cate imi aduc aminte taxa este de 0,15% din pret. Cu toate acestea, nici mie nu mi se pare normal sa consideri "pretul" la cumparare ca fiind toata suma, nu doar restul de pret, adica suma efectiv platita.

Trebuie insa mentionat ca aceasta taxa (deci nu onorariul notarial) se duce la OCPI, nu ramane notarului.
Stimate domn,

Intradevar este anormal sa va perceapa procent din intreaga suma. Discutati cu notarul si amintiti-i ca ati mai platit un procend si anterior la incheierea antecontractului.

Va doresc succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale prima casa mia_livia mia_livia Buna ziua.Imi spuneti,va rog,taxa notariala pentru antecontractul de vanzare- cumparare cu avans de 3000 de euro este platita de cumparator sau de ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)