avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale consiliu de adminstratie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

consiliu de adminstratie

As avea o intrebare!
De ce nu este posibil ca un SRL sa aiba consiliu de administratie, daca de exemplu sint 6 administratori, care sint si asociati. Stiu ca legea 31 prevede consiliul de administratie doar la SA si ca prevederile de la SA-uri nu se aplica la SRL-uri..

Si totusi, aceasta e singura ratiune ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:29, 9 Aprilie 2009
Eu cred ca se poate, deoarece asociatii pot prevedea in actul constitutiv ca administratorii formeaza consiliu. Acest lucru nu contravine legii.

Consiliu inseamna ca membrii sai lucreaza impreuna, deci decid in grup, nu fiecare. In plus, de regula, reprezentarea fata de terti apartine numai presedintelui consiliului. Aceste lucruri pot fi reglementate in actul constitutiv al SRL-ului si pot sa va spun ca in mod sigur exista sute de SRL-uri care au consiliu de administratie.
Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu toate modificarile si completarile ulterioare, nu are o dispoztie expresa in acest sens.
Cu toate acestea legea acorda Adunarii Generale a Asociatilor posibilitatea de a hotarara, si a prevedea prin actul constitutiv, modalitatea de administrare a societatii, bineanteles in limitele prevazute de lege.

Nu exista niciun impediment legal ca, prin actul constitutiv, sa se stabileasca infiintarea unui Consiliu de Administratie, prin care se confirma si se consolideaza raspunderea solidara a membrilor acestui consiliu, modalitatea de validare a deciziilor acestuia, reprezentarea fata de terti revenindu-i presedintelui consiliului.
Andreea Lisievici a scris:

Eu cred ca se poate, deoarece asociatii pot prevedea in actul constitutiv ca administratorii formeaza consiliu. Acest lucru nu contravine legii.

Consiliu inseamna ca membrii sai lucreaza impreuna, deci decid in grup, nu fiecare. In plus, de regula, reprezentarea fata de terti apartine numai presedintelui consiliului. Aceste lucruri pot fi reglementate in actul constitutiv al SRL-ului si pot sa va spun ca in mod sigur exista sute de SRL-uri care au consiliu de administratie.

Da, dar in statut nu s-a prevazut decit ca administratorii iau decizii cu privire la....atit s-a prevazut!

Nu scrie nimic despre Consiliu de Administratie!

deci in cazul asta nu se poate?
In cazul asta trebuie modificat actul constitutiv in sensul reglementarii consiliului de administratie.
Modificati statutul societatii printr-un act aditional, inregistrati-l la ORC si publicati-l in MOF.
Deci se poate!?

Alte discuții în legătură

Consiliu de administratie - presedinte ContSters22096 ContSters22096 Consiliul de Administratie trebuie sa aiba in mod obligatoriu un presedinte? daca nu a fost numit prin actul constitutiv ce se intampla? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)
Decizie srl ypo ypo Buna seara.Aveti cumva un model de decizie a Consiliului Director al unui Srl.pentru elaborarea unui act aditional la actul constitutiv?mentionez ca Srl -ul ... (vezi toată discuția)
Administrarea unui srl aartist aartist Buna-ziua SRL cu 3 administratori, pentru adoptarea unei decizii de votul a cator administratori este nevoie? In actul constitutiv nu se face nici o referire. (vezi toată discuția)