Buna ziua!
Am si eu citeva nelamuriri in privinta stimulentului de insertie acordat taticilor, in legatura cu perioada de acordare.
Mentionez ca eu sunt angajat pe perioada determinate, pe 26 aprilie urmind sa imi expire al treilea contract de 6 luni permis de lege iar sotia naste pe 28 ianuarie 2014.
In caz ca firma la care lucrez nu imi prelungeste contractul pe perioada nedeterminata si ma da in somaj pot reveni din stimulentul de insertie in concediu pentru cresterea copilului?
Pe ce perioada pot beneficia de aceste drepturi?Mentionez ca sotia nu a lucrat si nu poate beneficia de nici un ajutor.
Va multumesc!
1. - Daca citeati Regulametul de postare pe forum ati fi vazut ca nu este agreata scrierea exclusiva cu litere mari, este obositoare la citit si deranjeaza foarte mult.
- Acum am corectat eu dar pe viitor va rog sa va conformati Regulamentului!
2. - Din expunerea dvs. inteleg ca doriti sa beneficiati direct de stimulentul de insertie, fara a mai intra in concediu crestere copil (CCC).
- Este posibil asa ceva si se considera ca ati optat pentru CCC pana la 1 an.
- Daca pana implineste copilul 1 an nu veti mai avea venituri salariale veti putea solicita indemnizatie pentru CCC pe care o puteti primi pana implineste copilul 1 an.
- Daca veti avea venituri profesionale inainte de a implini copilul 1 an veti putea beneficia apoi iar de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani,în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.