avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acuzatie nefondata furt energie electrica, pretindere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acuzatie nefondata furt energie electrica, pretindere mita

Buna ziua,

Am o situatie mai ciudata din punct de vedere legal. Sambata 10.01.2014 dimineata au venit la usa doi reprezentanti de la o firma partenera unui furnizor de energie electrica ce ne-au acuzat de furt la contoarul electric de la parterul blocului (panou electric nesecurizat si la care accesul era liber). Ne-au aratat mie si sotiei un cablu ce fusese sectionat interior si care era inserat in alt lacas al contoarului astfel incat sa existe tensiune in apartment (toata instalatia mea electrica functiona) dar contoarul de la parter era "mort". I-am lasat sa urce si sa se uite la panoul electric din holul apartamentului, la care au spus ca exista tot la fel probleme de conectare "facute cu buna stiinta". Ne-au spus sa ne "intelegem ca oamenii" si ne-au cerut suma de 1.000 RON. In prima faza si sub presiunea faptului ca vom sta o luna fara curent platind si daune de mii de ron am decis sa dam acesti bani-cei doi au coborat la parter si noi ne-am uitat pe cateva acte pe care le lasasera...mai aveau de vizitat doua persoane de sex feminin, contractul fiind pe numele sotiei. Atunci ne-am trezit si am zis ca nu are rost sa dam niciun ban dat fiind ca ne simtim nevinovati (ne-am simtit ca in transa in momentul "negocierii spagii") si impacati in momentul .
Temandu-ne de un caz de frauda am sunat la politie si un echipaj i-a legitimat pe cei doi ca fiind reprezentanti ai acelei firme. In acel moment am gresit nespunandu-le politistilor despre cererea de mita (avem suflet milos si se pare c asta ne cauzeza probleme).
La final cei doi au luat cablul ce fusese sectionat si au sigilat contoarul de la parterul blocului. I-am rugat sa sigileze si panoul electric din apartament si ne-au spus ca acolo e posibil sa existe o problema pe coloana - total in contradictie cu ce ne afirmasera pentru a ne presa la plata mitei. Atunci ne-am dat seama ca este posibil sa fi fost martorii unei incercari de santaj si am fost la politie declarand cele intamplate.
Reprezentatii companiei de electricitate ce au sosit la interventia mea ne-au confirmat ca nu pot actiona in schimbarea contoarului si ca va trebui sa depunem plangere la nota de constatare a celor doi reprezentanti ce au pus sigiliul.
Ne poate cineva ajuta cu un sfat sau o directionare (cu ce avocat as putea vorbi) pentru a urma pasii de a iesi din aceasta situatie?
Precizez ca nu suntem implicati in niciun fel de actiune ilegala si nu avem cunostintele tehnice de a face vreo interventie la panou electric.

Multumesc mult pentru orice informatie care ne-ar putea ajuta in a ne castiga dreptatea.
Cel mai recent răspuns: Cristian Nicola , Evaluator 18:03, 19 Ianuarie 2014
In primul rand nu ar fi trebuit in niciun caz sa dati absolut niciun leu acelor doi reprezentanti. Din recitirea mesajului dvs. am inteles a nu ati facut asta, in final.
Ceea ce au facut ei nu a fost altceva decat un santaj caruia dvs. sub imperiul temerii i-ati fi dat curs, inmanand suma de bani ceruta. Acum este tardiv, dar daca aveti datele celor doi insi care au fost ,,protagonistii, actiunii, si care v-au cerut sa le dati banii pt. a nu ,,va lasa fara curent o luna - de ce o luna, de ce nu doua, sau trei?- plus plata a mii de roni, adresati-va organului superior competent pt ei si adresati si o plangere la politie.
Nu e cazul sa fiti milos cand este vorba de asa ceva. Puteti fi acuzat si dvs. la randul dvs. Mai ales daca nu sunteti in culpa deloc si fireste, se poate oricand proba asta.
:offtopic: am apasat accidental butonul ,,recomanda,, al forumului, in loc de ,,raspunde,,Rog adminul sa stearga recomandarea si aplauzele trimise din greseala. Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
ContSters170895, utilizator
Multumesc,

Ulterior am fost la politie si am declarat toata intamplarea - insa va fi vorba de cuvantul nostru impotriva cuvantului lor.
De asemenea am fost la firma de energie electrica si am facut o contestatie la nota de constatare (abuziva, datata cu o zi in urma faptei dat fiind ca ei au venit sambata si probabil trebuiau sa vina intr-o zi lucratoare). Din pacate pana la analizarea contestatiei (termen de 30 de zile) eu, sotia si copilul stam fara curent electric :(
Nu se aplica prezumtia de nevinovatie, ci cea de vinovatie in cazul unei probleme la contorul electric. Astfel, vom sta in frig pana peste o luna cand ni se va spune (sper) - in urma analizelor lor si cu ajutorul probelor noastre : "aveti dreptate, am gresit, va rebransam".
Asta se va decide in urma unei analize ... ce nu mi se pare normal este sa stau toata aceasta perioada cat se decide cazul in frig.
Luati un cablu lung, un aparat de inregistrat kw care se baga in priza (se gasesc pe la magazinele de electrice, in jur de 40 de lei) (nu-i stiu exact numele) si va conectati la priza sau la tabloul unui vecin. Ar fi bine sa gasiti un electricean care sa va ajute.

Aparatul va arata exact cat ati consumat si cati bani sa-i dati vecinului, pana se rezolva situatia.
este usor sa stai la calculator si sa dai asa zise sfaturi , dar ... incercand sa ma pun in pielea dvs , la data vizitei , ma intreb retoric ...'cat ar fi facut o camera sau un tel mobil , care ar fi inregistrat - discutia ?!?'' si cred ca era posibil sa nu mai stati in frig, acum ...

- sau daca aveati o camera video in zona unde au intrat cei doi , inainte de a ajunge la dvs ... - iesiti in fata casei si vedeti daca are vre-un vecin camera de filmat cu trotuarul dvs ... ve ti gasii raspunsul singur ...ve ti putea face si dovada vinovatiei ''meseriasilor "

ce este foarte interesant , ca si caz ...unde este situat tabloul electric ?! pe proprietatea dvs ? in incinta vilei sau afara ? cat de afara ? ptr ca ei trebuiau sa faca ''strapul " , ce citeste shtrapul - adica legatura firelor ,intr-un anumit fel ...

In cazul in care doriti si ve- ti ajunge la proces , ve ti solicita proba cu poligraful ( va trebuii s-o suportati financiar ) , ei vor refuza ,iar instanta va realiza imediat ce s-a intamplat ...in rest , imi pare rau ca ati ajuns in acesta situatie .

este posibil ca celalalt membru al familiei , daca bunul a fost dobandit in comun , sa mearga si sa ceara , cu contractul de v-c in mana, un contract nou cu renelul , implicit si un nou contor ...nu aveti ce pierde , dar trebuie sa fi-ti ''atent ", din toate pc de vedere
Imi cer scuze ca intervin, dar faptul ca facturile veneau cu 0 zero (evaluatorBucuresti zice ca avea contorul "mort"), nu a fost suficient sa atraga atentia ca aveati o problema pe partea de alimentare cu energie electrica?...

Acum pe intuneric e usor de "strigat" ca sotia si copilul stau in benza. Dar cand voi 3 plateati 0 zero de ce nu ati "strigat" la electrica?!?

Altfel spus, daca aveti facturi cu "bani" si consum si INDEX ,ca apare si ala trecut pe ele, va rezolvati problema...
Daca aveti facturi cu 0-0-0-0 de luni bune......

Furtul calificat e infractiune... (asa zice legea).

Alte discuții în legătură

Bună ziua am pe scara blocului un panou electric general care ... Alexandrugh Alexandrugh Bună ziua am pe scara blocului un panou electric general care este împărțit în mai multe sigurante este destul de vechi și funcționează pe sigurante cu ... (vezi toată discuția)
Contestatie factura electrica romparkin romparkin Buna seara. Sper sa ma puteti ajuta si pe mine macar cu un sfata daca se poate. Eu de cind m-am mutat acum 5 am tot timpul probleme cu cei de la ... (vezi toată discuția)
Drept proprietate panou ee madelaine28 madelaine28 Buna ziua! In situatia unui chirias, cine are drept de proprietate asupra panoului de energie electrica? Speta este urmatoarea: contoarul este la intrarea ... (vezi toată discuția)