avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna seara! Prietena mea este nascuta la data de 26.mai.1960.Lucreaza de la data de 1.octombrie.1984 imediat dupa terminarea facultatii de stiinte economice.
Cand poate iesi la pensie anticipat si care este cuantumul de penalizare aferent celor 2 forme de pensionare anticipata.Stiu ca se poate iesi si cu pensie anticipata partiala.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:33, 13 Ianuarie 2014
Limita de varsta la 61 de ani si 9 luni.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 56 de ani si 9 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 39 de ani si 9 luni,fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 31 de ani si 9 luni,fara stagiul asimilat.
Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
Pentru 5 ani(60 de luni)de anticipare,penalizarea este de 45% pana la implinirea varstei standard de 61 de ani si 9 luni.
Buna ziua,
Daca un om care s-a pensionat anticipat isi gaseste loc de munca cu C.I.M. pe perioada determinata, poate renunta la pensia anticipata? Poate cere apoi o alta decizie de pensionare tot anticipata? Este prevazut aceasta speta in legea pensiilor?
1. Poate solicita suspendarea pensiei anticipate pe perioada cat va lucra cu contract individual de munca (CIM).

2. Dupa incetarea CIM poate solicita reluarea in plata a pensiei anticipate.

3. Perioada lucrata cu CIM se va valorifica numai la data pensionarii pentru limita de varsta.
Multumesc pentru raspunsul dvs prompt. Deci e vorba doar de o suspendare a platii pensiei stabilite prin decizie.
Inteleg ca procentul de penalizare nu va fi actualizat, chiar daca scade numarul de luni pana la limita de varsta.
1. Da, asa este, ati inteles bine.

2. Acestea sunt prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de penbsii publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie almamax11 almamax11 Nascuta in mai 1960 Timp lucrat 32 ani . 3 ani facultate la zi Dupa 3 ani de la angajare un accident de tren din care pierde un picior si are handicap gradul 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala TomaSebastian TomaSebastian Buna ziua ! Sunt nascut la 18.11.1958 . Lucrez din anul 1976 cu carte de munca . As vrea sa-mi spuneti in ce an pot iesi la pensie anticipata partiala si cat ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)