avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident circulatie

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea: anult trecut in luna aprilie am fost implicat intr-un accident de circulatie soldat cu victime si avarierea a 3 masini in urma caruia mi-a fost suspendat permisul de conducere, de atunci si pana acum am circulat pe baza de dovada deorece politia la prima constatare a decis ca eu sunt vinovat . Din informatiile obtinute pana acum de la politie am inteles ca nu s-ar fi efectuata expertiza accidentului pentru a se stabili exact cine este vinovatul . am mare nevoie de permis pentru ca lucrez ca sofer profesionist si pe comunitate dovada nu este valabila . cum pot sa procedez sa imi recuperez permisul de conducere pana la solutionarea dosarului . in cazul in care ma duc si contest decizia politiei de a-mi suspenda permisul asigurarile mai despagubesc pe cei implicati in accident daca decizia finala va fi ca eu sunt vinovat ?
Cel mai recent răspuns: anca280 , utilizator 09:51, 22 Ianuarie 2014
Trebuie sa asteptati solutionarea dosarului penal, daca se va dispune o solutie de netrimitere in judecata vi se restituie permisul daca veti fi trimis in judecata si condamnat, in urma hotararii ramasa definitiva, permisul se anuleaza, exista varianta sa va impacati cu victima si scapati de probleme.
Nu sunt mari sanse dar ati putea incerca. Un avocat v-ar putea sfatui mai bine.

Atat timp cat ati primit o dovada cu drept de circulatie pe care o puteti prelungi ca cate 30 de zile, plecand de la prezumtia de nevinovatie si in baza dreptului la munca care va este garantat de art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei si va este restrans prin dovada inlocuitoare valabila doar pe teritoriul Romaniei, avand in vedere profesia de conducator auto profesionist si faptul ca veti conduce in UE (depuneti ceva dovezi de la firma), nu v-a fost restrictionata parasirea tarii, puteti inainte o actiune in instanta prin care sa solicitati restituirea permisului de conducere pana la o solutie definitiva. Daca va este admisa plangerea solicitati un certificat de grefa cu care va ridicati permisul de conducere de la politie.

art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei -
"Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă."
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
cyan, moderator
anca280 a scris:

am mare nevoie de permis pentru ca lucrez ca sofer profesionist si pe comunitate dovada nu este valabila .


Ma mira afirmatia dvs. Cunosc cazul unui cetatean roman care lucra ca sofer profesionist in Slovacia. Facea curse internationale, inclusiv in Romania. A fost implicat intr-un accident de circulatie pe teritoriul Romaniei. Cercetarea penala a durat mai bine de 2 ani. In tot acest timp respectivul conducator auto a circulat in Europa pe baza dovezii pe care o prelungea la fiecare 30 de zile.
ing. Ioan Ciobanu
Cu privire la dreptul de a conduce in afara tarii cu dovada inlocuitoare a permisului de conducere (ne)prelungita au mai fost pareri impartite aici

www.avocatnet.ro/content/for...

Nu stiu daca exista o opinie oficiala a politiei rutiere din acest punct de vedere.
Pana la urma este vorba mai mult despre dreptul de a conduce si nu despre forma actului care demonstreaza acest lucru (permis de conducere sau dovada inlocuitoare), dovada care ar trebui sa fie si intr-o limba de circulatie internationala sau tradusa de un traducator autorizat (nu toti conducatorii auto parasesc tara dupa retinerea permisului).
Ce pot sa fac ca sa urgentez transmiterea mai repede a dosarului la procuratura ? din ce am citit pe internet unii au astept si 4 ani solutionarea, eu nu pot sa astept o perioada atat de lunga .

Alte discuții în legătură

Accident circulatie cu pagube materiale si victime anca280 anca280 zilele acestea am avut un accident de circulatie soldata atat cu pagube materiale cat si cu victime. ma aflam pe o strada din buuresti cu indicator cedeaza ... (vezi toată discuția)
Indicatoarele rutiere care nu respecta legea? sabin cj sabin cj E obligatorie suspendarea permisului ? O ruda a fost implicat intr/un accident in zona trecerii pentru pietoni. Indicatorul de presemnalizare (rosu) era ... (vezi toată discuția)
Accident - alcoolemie madalina 84 madalina 84 tatal meu a avut un accident cu masina se afla pe un drum cu cedeaza , la intersectie a incetinit ca sa se asigure si din cauza masiniilor aflate pe trotuar a ... (vezi toată discuția)