avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozitare tichete cadou
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozitare tichete cadou

Buna seara
Impozitul aferent tichetelor cadou acordate de angajator se pare ca este o problema.In societatea unde imi desfasor activitatea , s-au acorcat tichete cadou cu ocazia sarbatorilor in valoare de 140 lei. Aceasta suma a fost adaugata salariului realizat in luna respectiva (salar incadrare+sporuri+val bonuri),impozitandu-se conf. legii cu 32,5%.Din salariul net a fost retinuta suma de 140 lei reprezentand valoarea bonurilor cadou.
In concluzie bonurile cadou au fost impozitate cu 32.5% si inclusiv toate impozitele percepute din salariul realizat au fost mai mari in luna respectiva.
Este legal ? S-a procedat corect ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:53, 13 Ianuarie 2014
Conform Codului fiscal, tichetele cadou sunt considerate venituri salariale, ceea ce presupune ca valoarea acestora intra in baza de calcul a impozitului de 16%.
Conform art 296^15 lit. b) din Codul fiscal, tichetele cadou nu intra in baza de calcul a celorlalte contributii, avand valoare sub 150 lei.
.
ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
.....
k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.

(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu la locul de muncă;
b) cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei;
c) împrumuturi nerambursabile;
d) anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului;
e) abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal;
f) permise de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal;
g) primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii;
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.


Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Dupa valoarea tichetelor cadou se achita impozitul pe salariu de 16%, intrucat sunt considerate avantaje salariale.
Nu se achita alte contributii sociale, nefiind cuprinse in baza de calcul conf art 296^15 lit. o din Codul Fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare bonuri cadou humsy humsy la firma unde lucrez , valoarea bonurilor cadou(140 ron) a fost cumulata la salariul realizat in luna respectiva,impozitandu-se astfel cu 32,5%.Este legal? (vezi toată discuția)
Tichete cadou paste 2012 misuku81 misuku81 buna ziua, dorim sa dam tuturor salariatilor societatii cu ocazia Pastelui 2012 tichete cadou (valoare aproximativa 300 lei fiecare). In afara de ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului - bonuri de masa popoviciu13 popoviciu13 Buna, la calcularea indemnizatiei pt. cresterea copilului se ia in calcul si valoarea bonurilor de masa? (vezi toată discuția)