avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorariu suplimentar expert judiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorariu suplimentar expert judiciar

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda in situatia in care onorariu suplimentar al unui expert judiciar (aprobat de instanta) nu se achita de partea din proces. Care este termenul pe care-l are la dispozitie pentru plata si care este procedura juridica de determinare a platii a onorariului? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:06, 8 Februarie 2014
daca nu plateste este decazut din proba cu expertiza . prin urmare nu mai poate demonstra ce are de demonstrat. nu puteti obliga cu nimic, ina puteti sa fiti de acord cu proba ( daca sunteti parte adversa) si sa platiti dvs onorariul expertului daca acesta expertiza va este necesara
Conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara, art. 20 si art. 22 al.(2) si (3) instanta pune in vedere partii la solicitarea careia s-a dispus efectuarea expertizei tehnice judiciare, sa depuna onorariul provizoriu plus cheltuielile (dupa caz), respectiv onorariul definitiv, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului/ specialistului judiciar desemnat, in termen de maxim 5 zile de la data sedintei de judecata in care s-a dispus expertiza si onorariul provizoriu, respectiv s-a analizat raportul de expertiza si s-a aprobat onorariul definitiv.
De regula, cheltuielile de judecata (deci si cele cu expertiza tehnica judiciara) se recupereaza prin hotararea instantei de la partea care pierde procesul.
va multumesc pentru rapsunsuri, dar in cazul meu cel care a solicitat expertiza a platit onorariu provizoriu si pana acum din noiembrie nu a achitat onorariu suplimentar aprobat de instanta, pe motiv ca nu este in tara, nu are momentan....etc. va rog sa ma sfatuiti cum ii pot convinge sa faca aceasta plata?!
Incercati sa sesizati in scris instanta de judecata, din dosarul respectiv, ca nu s-a achitat onorariul definitiv.
Daca dosarul nu s-a inchis deja, aveti sansa sa se dea o hotarare a instantei in sensul achitarii onorariului definitiv.
In mod normal, instanta trebuia sa constate inainte de inchiderea dosarului si de a da o hotarare in dosar, ca la dosarul cauzei nu este depus documentul de plata a onorariului definitiv si partea care nu a platit sa fie decazuta din proba cu expertiza.
Ce calitate are partea care trebuie sa plateasca diferenta de onorariu? Reclamant sau parat?

Alte discuții în legătură

Reclamantul nu achita onorariul expertului ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot ... (vezi toată discuția)
Onorariu provizoriu expertiza contabila Nikk57 Nikk57 Partile pot formula cerere de reexaminarea a onorariului provizoriu ? In apel, pentru completarea expertizei de la fond ( calcul pentru o perioada omisa - sub ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)