Partile pot formula cerere de reexaminarea a onorariului provizoriu ?
In apel, pentru completarea expertizei de la fond ( calcul pentru o perioada omisa - sub 3% ) instanta a dispus un onorariu mai mare decat onorariul final al expertizei administrata la fond.
De formulat puteti formula, dar ce motive veti invoca ?
Instanta de apel decide onorariul provizoriu/ onorariul definitiv in functie de complexitatea obiectivelor stabilite pentru expertiza dar si in functie de gradul profesional/ stiintific al expertului desemnat.
OG nr. 2/ 2000 cu modificrile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art.17 (3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
-art. 23 (1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnică judiciară se stabileşte de organul care a dispus efectuarea expertizei, în funcţie de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus şi de gradul profesional ori ştiinţific al expertului sau al specialistului.
Detaliez pentru a fi mai clar. Expertiza efectuata la fond a calculat niste drepturi pentru 30 luni dar a omis o luna . Instanta de fond a validat expertiza(!) care a costat 2.000 lei.
In apel a fost criticata lipsa drepturilor pentru luna respectiva si s-a cerut completarea expertizei cu calculul pentru luna omisa . Deci nu este o noua expertiza . Care ar fi motivul pentru care acelasi expert sa mai primeasca 2.500 lei pentru a calcula o luna si eventual cumula cu drepturile calculate anterior , care nefiind criticate nu pot constitui obiect al apelului ?
Daca luna a fost omisa nefiind prinsa in obiectivul stabilit de instanta de judecata nu este vorba de o completare ci de o expertiza noua cu alt obiectiv.
In alta ordine de idei, instanta de apel este singura in masura sa stabileasca un onorariu provizoriu daca aceasta este cea care a dispus expertiza/ completarea expertizei initiale.
In mod normal, daca luna respectiva a fost emisa de catre expert, trebuia sa formulati observatii scrise la expertiza si expertul era obligat sa raspunda la aceste obiectiuni daca acestea erau aprobate de catre instanta de fond. Daca instanta de fond respingea obiectiunile formulat de dvs., atunci respingerea putea fi motiv de apel.
Este vorba despre completarea expertizei in apel si intrebarea este daca partile pot face cerere de reexaminare a onorariului dipus in apel pentru aceasta completare . Motivatia este ca fiind nerezonabil, disproportionat fata de onorariul expertizei intregi administrata la fond . Expertiza initiala fiind ceruta si platita de partea adversa , completarea ei nu ar trebui platita tot de partea adversa , urmand a fi cuprinsa in cheltuielile de judecata ale partii care a pierdut procesul ?
Dupa cum deja am scris, instnata de apel este singura in masura sa stabileasca onorariul provizoriu, dar si cine il plateste. Trebuie sa stiti ca daca partea careia i s-a incredintat expertiza nu depune onorariul provizoriu la termen, risca sa fie decazuta din proba cu expertiza.
Este dreptul dvs. sa faceti cerere de reexaminare.