Contravaloare expertiza este conditionata de persoana care executa expertiza,de numarul de obiective ale expertizei intindere ani,etc,
In cazul expertizei auto,aceasta trebuie realizata de persoana specializata-alta decat expertul tehnic imobiliar sau cel financiar contabil
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In functie de obiectivele stabilite pentru expertiza tehnica judiciara, organul jurisdictional care a solicitat expertiza va stabili un onorariu provizoriu care se achita de catre partea in dosar careia i s-a incredintat expertiza (la cererea acesteia) sau de catre parchet/ politie, daca este vorba de un caz penal, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului. Dupa caz, organul jurisdictional poate stabili si cheltuieli pentru efectuarea expertizei, o data cu onorariul provizoriu, care se vireaza si acestea in contul BLETJ.
O data cu depunerea raportului de expertiza tehnica judiciara, expertul/ specialistul tehnic judicar depune si o nota de evaluare a costurilor expertizei (onorariu definitiv solicitat in functie de activitatile desfasurate, complexitatea acestora, etc. plus cheltuieli efectuate, pentru care ataseaza decont cu facturi, chitante, etc.), nota care se analizeaza de catre instanta, o data cu raportul de expertiza, eventualele obiectiuni la raport formulate de parti si raspunsurile expertului/ specialistului la obiectiunile formulate.
Onorariul provizoriu, onorariul definitiv plus cheltuielile, aprobate de catre instanta se achita in termen de maxim 5 zile in contul BLETJ, de la data fixarii acestora de catre instanta de judecata.
Neachitarea onorariului provizoriu duce la neinceperea activitatilor expertului/ specialistului, legate de expertiza.
Neachitarea onorariului definitiv plus cheltuieli, duce la nepronuntarea instantei asupra cauzei.
La baza afirmatiei mele stau prevederile art. 22 al. (2) din OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, in baza carora s-au emis Norme de lucru de catre BLET care au fost date expertilor/ specialistilor tehnici judiciari ca urmare a ridicarii de catre acestia, intr-o intalnire cu presedintele tribunalului (Valcea), in anul 2009, a problemei neluarii in discutie, in mai multe dosare, de catre instante, a onorariului definitiv plus cheltuieli.
Citez: "..... daca sumele mentionate nu au fost inca platite in contul BLET, organul cu atributii jurisdictionale va obliga partea sa le plateasca si numai dupa efectuarea platii (cel putin a onorariului provizoriu si a cheltuielilor aprobate, ocazionate de efectuarea expertizei), va face comunicare catre biroul local. Pentru sumele achitate ulterior, organul cu atributii jurisdictionale va reveni cu o adresa in acest sens."
Am apelat la aceste norme in 2-3 cazuri, prin nota scrisa/ audienta la judecator, in perioada de timp scursa de la data sedintei publice in care s-a stabilit onorariul definitiv plus cheltuieli pana la redactarea hotararii de catre judecator si depunerea documentului la dosar la dosar.
Plecand de la prevederea din Normele de lucru respective, in propunerile pentru modificarea si completarea OG nr. 2/ 2000 se regaseste si mentionarea unei prevederi clare in sensul celor mentionate in mesajul meu anterior.
Neachitarea onorariului definitiv plus cheltuieli, duce la nepronuntarea instantei asupra cauzei.
Continutul O.G. 2 /2000 cu modificarile si completarile ulterioare le cunosc.
Va multumesc
Alte discuții în legătură
Taxe expertize
florescu58
Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)