avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cat costa o expertiza ?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cat costa o expertiza ?

Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) .
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 21:25, 13 Decembrie 2013
APET_R a scris:
Neachitarea onorariului definitiv plus cheltuieli, duce la nepronuntarea instantei asupra cauzei.

Interesant spus. Care este baza legala a acestui text?

Nu există un temei legal al textului citat.

Dacă partea nu achită onorariul, instanţa fie suspendă judecarea cauzei, fie decade partea din probă şi judecă dosarul în funcţie de celelalte probe din dosar. Depinde de instanţă şi de situaţia concretă, dar în general instanţele decad părţile din probă.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In cazul neplatii onorariului definitiv, la solicitarea expertului, cauza poate fi suspendata pana la plata onorariului. Daca intervine perimarea, in hotararea judecatoreasca partea care trebuia sa plateasca onorariul {in mod obligatoriu trebuie sa fie reclamantul) este obligata la plata onorariului. Hortararea poate fi executata silit dupa ce devine definitiva.
DEMN DE LUAT IN SEAMSA
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) C. proc.civ. (art. 185 alin. 1 NCPC), sancţiunea nerespectării unui termen legal imperativ prevăzut pentru neîndeplinirea unui act de procedură este decăderea, cu excepţia cazurilor „când legea dispune altfel”. Prin urmare, în absenţa unei alte sancţiuni expres prevăzute de legiuitor, decăderea intervine ori de câte ori un act procedural trebuie îndeplinit într-un anume termen, iar acesta are caracter peremptoriu. Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea şi în materia administrării probelor, astfel că în situaţia în care proba cu expertiză a fost dispusă din oficiu, iar onorariul expertului nu a fost achitat în termenul prevăzut de art. 170 alin. (1) (art. 331 alin. 3 NCPC), intervine sancțiunea decăderii din probă și nu suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 din Codul de procedură civilă (art. 242 alin. 1 NCPC) pentru un motiv imputabil reclamantului. (Decizia nr. 2165 din 5 aprilie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la încheierea de suspendare a judecăţii)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Expertiza, onorariu expert Lielena Lielena Buna ziua, La o regie subordonata unei primarii, la intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2013 nu a fost luat in calcul Contractul Colectiv de ... (vezi toată discuția)
Expertiza fara obiectiv adema1980 adema1980 In fine, am fost numit expert intr-o cauza (faliment). dar in adresa instantei nu e precizat niciun obiectiv. Se face trimitere la o asa-zisa \"foaie ... (vezi toată discuția)