Care este modalitatea de deducere a cheltuielii dobanzii legale a unui imprumut acordat de pf catre PFA, pentru achizitionarea unui bun mobil/imobil? Art. 48 alin. 5 din Codul fiscal prevede: (5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
..............................................................................
k) dobanzi aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, utilizate in desfasurarea activitatii, pe baza contractului incheiat intre parti, in limita nivelului dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei;
.......................................
Daca imprumutul a fost acordat acum 3 ani, in contract se prevede dobanda de referinta a BNR si s-au calculat dobanzile pe fiecare an, dar nu s-au achitat nici dobanda nici imprumutul pentru ca in cativa ani nu au fost resurse financiare.
Se poate deduce valoarea integrala a dobanzii la scadenta imprumutului, chiar daca imprumutul este nu nu achitat?
Este vorba despre un PFA, neplatitor de TVA.
Bun, asta stiam si eu.
Intrebarea mea este: imprumutul l-am acordat eu ca pf catre PFA, pentru achizitionarea unui bun folosit in interesul afacerii. In contract se stipula ca imprumutul sa fie rambursat in termen de 4 ani, dupa posibilitatile PFA, cu dobanda de referinta a BNR.
Anual am calculat dobanda la imprumutul nerambursat. Acum, dupa 4 ani vreau sa iau macar dobanda calculata luna de luna pe toti cei 4 ani la imprumutul acordat iar cheltuiala respectiva cu dobanda de pe cei 4 ani care se va plati sa o deduc, respectiv sa fie considerata cheltuiala deductibila. Pot face asa ceva, fara ca imprumutul sa fie rambursat, respectiv sa achit toata dobanda celor 4 ani si sa inchei un act aditional la contract prin care sa prelungim termenul de rambursare a imprumutului, in aceleasi conditii?
Daca achit dobanda de la PFA la pf, aferenta celor 4 ani, va fi considerata cheltuiala deductibila integral?