am o fetita de un an si 9 luni.Sotia initial a ales sa stea acasa 2 ani. pe parcurs ne-am hotarat sa se intoarca mai devreme pentru a beneficia de stimulent de insertie. A inceput serviciul pe data de 1 noiembrie 2013.Functionarele de la ghiseu("'foarte amabile'') nu ne-au spus ca trebuie sa mai depunem dosar pentru stimulent de insertie.In ianuarie 2014 vazand ca nu a venit stimulentul am fost sa ne interesam. Aceleasi doamnele ''dragute" ne-au spus ca nu am depus dosar pentru stimulent.Totodata ne-au spus ca, nu mai putem primii banii retroactiv,respectiv de la data de 1 noiembrie. Intrebarea este, care era termenul legal de depunere al cereri,i calculat de la data de 1 noiembrie? si daca mai pot primii banii retroactiv?.va multumesc!
1. Dupa ati facut cerere pentru suspendarea platii indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) trebuia ca in termen de 60 de zile lucratoare sa depuneti cererea pentru stimulentul de insertie si stimulentul este platit de la data suspendarii indemnizatiei pentru CCC.
- Daca depasiti acest termen se aproba stimulentul cu data depunerii cererii (art.15 din OUG 111/2010).
2. Nu trebuie depus un dosar special ci numai o dovada ca ati reluat activitatea (o copie dupa decizia de reluare activitatii sau o adeverinta de la angajator).
3. Asadar daca ati depus cererea pentru stimulentul de insertie in termenul de 60 de zile trebuie sa primiti stimulentul cu data cererii de incetare a platii indemniztiei pentru CCC.
cererea a fost depusa in termenul de 60 zile lucratoare insa doamnele spun ca trebuia depusa in 30 de zile,motiv pentru care nu ne da stimulentul incepand cu data de 1 noiembrie 2013,data intoarcerii sotiei la munca.
1. Va redau ei intregul art.24 din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 24.
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care persoana îndreptãţitã îşi reia activitatea profesionalã şi realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 7 alin. (2) lit. b) din ordonanta de urgenta;
c) de la data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţãrii, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la data la care s-au aprobat ori, dupã caz, s-au instituit mãsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) şi c);
e) începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, şi plata acesteia se suspendã, dacã cererea este depusã în termen de 30 de zile de la aceastã datã.
2. - Doamnele de care vorbiti (cred ca sunt de la primarie) nu stiu sa citeasca textul de lege.
- La dvs. aplica lit.a) care vorbeste despre reluarea activitatii persoanei care se afla in CCC.
- Lit.e) se refera la persoanele care au beneficiat de stimulentul de insertie, intre timp nu au mai avut venituri si li s-a suspendat plata stimulentului, dupa care au avut iar venituri si trebuie ca in 30 de zile sa solicite repunerea in plata a stimulentului de insertie.
- Aratati-le textele de lege de mai sus si spuneti-le asa cum v-am spus eu.
3. - Daca insista in parerea lor adresati-va AJPIS sau ANPIS asa cum v-am spus anterior.
- Sau va puteti adresa si instantei de judecata daca aveti un raspuns in scris de la cei care va refuza acordarea stimulentului.