avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept la stimulent de insertie retroactiv
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept la stimulent de insertie retroactiv

Buna seara,
Am avut concediu de crestere copil cu perioada de pana la 2 ani, si m-am intors la lucru dupa primul an, mai exact pe 01.01.2015. Cererea pentru stimulentul de insertie am depus-o la inceputul lunii martie, si nu am mai primit stimulentul de insertie pe luna ianuarie si februarie pe motiv ca trebuia sa pun cererea inainte de data inceperii lucrului. Initial l-a telefon mi s-a spus ca voi primii stimulentul si pe lunile ianuarie-februarie, iar apoi dupa ce am vazut ca nu am primit banii mi s-a zis de la departamentul de contabilitate ca nu se mai dau pe acele luni.

Nu am gasit legea care sa faca referire la acest aspect si n-as vrea sa-i cred pe cuvant.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 12 Septembrie 2015
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 24.
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care persoana îndreptãţitã îşi reia activitatea profesionalã şi realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) şi c);

e) începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, şi plata acesteia se suspendã, dacã cererea este depusã în termen de 30 de zile de la aceastã datã.

2. Deci cererea pentru suplimentul de insertie nu trebuia depusa inainte de reluarea activitatii ci dupa reluarea activitatii.

3. Faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Se pare ca eu ma incadrez la punctul d) pentru ca la momentul depunerii cererii trecusera peste 60 de zile de la data reluarii lucrului. Asta inseamna ca nu mai imi revine dreptul la stimulent pe luna ianuarie, februarie si partial pe martie pana in ziua depunerii cererii.
Care este data cand ati depus cererea ?
Pe 13 martie am trimis cererea, iar pe 1 ianuarie m-am intors la lucru. Practic au trecut si cele 60 zile.
Nu ati depasit termenul, intrucat textul prezentat mai sus prevede 60 de zile lucratoare si nu 60 de zile calendaristice.

Termenul se implinea pe data de 30.03.2015.

Alte discuții în legătură

Acordarea stimulentului de insertie bvr bvr Buna ziua! Cu ce data se acorda stimulentru de insertie, sau de cand curge acest drept? De la data depunerii cererii sau de la data la care se renunta la ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie maria_rates maria_rates Buna! Daca beneficiarul indemnizatiei s-a intors la munca inainte de a implini copilul 1 an (23.06.2013 ) si nu a depus actele pt stimulent de insertie - ar ... (vezi toată discuția)
Data inceput stimulent de insertie florinab.1984 florinab.1984 Buna ziua! Sunt in situatia in care am revenit la serviciu din concediu de crestere copil, la varsta de 1 an si 2 luni a acestuia. Am depus cererea de acordare ... (vezi toată discuția)