avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Data inceput stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Data inceput stimulent de insertie

Buna ziua! Sunt in situatia in care am revenit la serviciu din concediu de crestere copil, la varsta de 1 an si 2 luni a acestuia. Am depus cererea de acordare stimulent de insertie la 45 de zile de la data revenirii si am fost surprinsa ca data cererii este data acordarii dreptului. Practic, am pierdut 45 de zile de plata.
Am cautat in legislatie si mi se pare cel putin ambiguu! Este vorba despre Art. 24 din "Norma metodologică de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor din 19.01.2011":

"Dreptul reprezentând stimulentul de inserție se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptățită își reia activitatea profesională și realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) de la data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente;
c) de la data adopției, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredințării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecție a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situații, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) și c);
e) începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul indemnizației pentru creșterea copilului realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, și plata acesteia se suspendă, dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile de la această dată."

Poate ma lamuriti de ce nu as putea sa ma incadrez si la punctul a), ci doar la punctul e)? Nu vad nici o excludere intre cele doua, doar ca persoanele de la punctul e) fac parte si din cele incluse la punctul a).
Nici nu imi dau seama ce caz real ar putea sa se incadreze la punctul a).

Multumesc!
Florina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 9 Aprilie 2020
Buna ziua,
45 de zile lucratoare?
Daca au fost 45 de zile lucratoare, atunci faceti contestatie la decizie, ar trebui sa va incadrati la punctul a)
Acum lucrati?
Le-am facut deja o sesizare pe email si mi-au raspuns ca ma incadrez la punctul e) si cum am depasit nr. de 30 de zile, data de inceput este data cererii. Lucrez si in prezent, da.
Problema mea este cu legislatia, articolul este ambiguu.
Nu mi se pare ambigua legislatia in acest caz ... sunt aplicabile prevederile de la lit.e : începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul indemnizației pentru creșterea copilului realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, și plata acesteia se suspendă, dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile de la această dată.

Ati fost in CCC si apoi ati revenit la munca de aceea se merge pe lit.e .... Se pare ca lit.a este aplicabila celor care nu intra in CCC , dar au beneficiat de concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la stimulent de insertie retroactiv ioana301981 ioana301981 Buna seara, Am avut concediu de crestere copil cu perioada de pana la 2 ani, si m-am intors la lucru dupa primul an, mai exact pe 01.01.2015. Cererea pentru ... (vezi toată discuția)
Termen depunere dosar stimulent de insertie veronica-letitia veronica-letitia Buna ziua! Eu am optat pentru CCC de 1 an, dar mi-am reluat activitatea dupa 6 luni si am solicitat plata stimulentului de insertie. Intrebare: la care art. ... (vezi toată discuția)
Termen depunere dosar stimulent de insertie Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Eu am optat pentru CCC de 2 ani, dar mi-am reluat activitatea dupa 1 an si 3 luni si am solicitat plata stimulentului de insertie. Intrebare: la ... (vezi toată discuția)