avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cale acces sub conditie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cale acces sub conditie

Exista urmatoarea situatie de fapt:

- X a vadut un teren, respectiv o cale de acces lui Y cu conditia ca atat vanzatorul X, cat si urmasii acestuia sa poata folosi acel drum atunci cand au nevoie inspre un alt teren al sau situat in vecinatate.
- Y cumparatorul, solicita instantei validarea inscrisului sub semnatura privata si pronuntarea unei hot. care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare, precum si intabularea pe numele sau a dr. de proprietate asupra terenului.
- Se pronunta hot. si se dispune intabularea pe numele lui Y-cumparator, fara insa ca instanta sa se pronunte si cu privire la conditia stabilita de catre parti, anume a dr. de acces pe acel drum al lui X-vanzator si al mostenitorilor acestuia.
- In timpul procesului X nu se opune admiterii actiunii, fiind de acord cu cele solicitate de Y.
- Dupa ani si ani, X si Y nu se mai inteleg iar Y-actualul proprietar al terenului vrea sa interzica accesul lui X - fostul vanzator pe drumul respectiv, pe motiv ca acesta are si o alta varianta de a ajunge la terenul sau vecin si anume din soseaua principala direct pe terenul sau.
- Daca drumul va fi inchis si X - fostul vanzator va promova actiune in instanta, acesta se va putea folosi de inscrisul sub semnatura privata validat prin sentinta, inscris prin care partile s-au inteles si au fost de acord cu accesul lui X-fostul vanzator, pe acel drum si asta chiar daca prin actiunea de respectiva nu s-a solicitat acest lucru, paratul din dosar (adica X - vanzatorul) nu s-a opus iar in sentinta pronuntata nu s-a dispus cu privire la accesul lui X mentionat in C-V-C ?

1. Ce variante are Y - proprietarul terenului - de a se apara in cazul in care X invoca intelegerea incheiata intre cei doi din c-v-c- validat prin sentinta?

2. Se va putea folosi X de acel inscris impotriva lui Y- , chiar daca prin actiunea initiala nu s-a solicitat drum de acces de catre nici una dintre parti iar instanta nu a dispus in acest sens ?

Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
uttzza, utilizator

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)
Actul juridic iti dovedeste proprietatea sau se poate si fara? ca altora nu le pasa de el claudia_koteles claudia_koteles Buna la toti utilizatorii, -cine stie raspunsul la problema ca instanta.... :(( - daca am cumparat in 1982 prin act autentificat o casa cu nr. x si teren ... (vezi toată discuția)