avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Competenta rutiera a politistilor locali fara atestat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Competenta rutiera a politistilor locali fara atestat de politist rutier

Conform codului rutier oprirea in trafic a autoturismelor se face de catre politistul rutier.
Conform definitiei "politistii rutieri" sunt lucratorii din cadrul Politiei Rutiere si lucratori anume desemnati din cadrul Ordinii Publice care au obtinut in urma unui examen atestat de politist rutier avand in acest sens dreptul de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei rutiere.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Ceilalti politisti din cadrul Ordinii Publice care nu au atestat de politist rutier si nu au dreptul de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei rutiere au dreptul sa opreasca autoturisme pe drumurile publice?
Metionez ca oprirea se face doar pentru verificarea documentelor si nu pentru constatarea de contraventii (control de rutina).
In acest caz putem sa vorbim de existenta unui abuz in serviciu, avand in vedere ca politistul nu are conform fisei postului nici un fel de competenta pe linie de rutiera?
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 17:57, 6 Februarie 2014
In urma modificarii legilaslatiei,inclusiv politistii din cadrul primariilor au primit competente pentru constatarea si sanctionarea contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile publice
Nu discutam de politia locala ci de politia nationala. Desi absurd nu toti politistii de la politia nationala au competenta rutiera dar toti cei de la politia locala au.
Stiu ca s-au oferit atributii pe linie de circulatie si altor politisti dar sunt specificate exact aceste atributii. De exemplu in Legea 155/2010 a Politie Locale nu apare nimic legat de faptul ca pot efectua controale in trafic , totusi sunt cazuri de acest gen. In opinia mea e clar un abuz daca nu se refera la o alta fapta care o urmaresc ei (gen filtre pt prins evadati , urmariti etc.)Din ce am vazut aici pe forum nimeni nu a putut sa dea niste articole legate de competenta altor politisti .
Ynocentta da mereu acelasi raspuns standard dar pe care niciodata nu-l motiveaza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

In urma modificarii legilaslatiei,inclusiv politistii din cadrul primariilor au primit competente pentru constatarea si sanctionarea contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile publice

Ne specificaţi şi nouă vă rugăm,aşa... cu număr şi aliniat unde scrie asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)