Am urmatoarea situatie: Acum 4-5 saptamani am fost cu prietenii la munte in Poiana Brasov la ski. Eu practic snowboarding-ul de un an si ma declar inca novice in acest sport.
La data cu pricina am avut un incident cu o doamna pe partie in sensul ca am accidentat-o si a suferit o fractura la picior.
Accidentul nu a fost unul violent, pentru ca de abia plecasem de pe loc. Ea mi-a taiat efectiv calea si nu am apucat sa reactionez pentru a o evita si am cazut peste ea, moment in care cred ca s-a produs fractura.
A fost chemat echipajul de salvamont.. s-au prezentat si doi agenti de la jandarmerie care mi-au solicitat datele si un numar de telefon pentru a ma contacta "in caz de ceva". M-am conformat si le-am furnizat datele. Nu a fost intocmit niciun proces verbal, nimic.
Aseara am fost contactat de o ruda a doamnei care mi-a spus in felul urmator :A facut operatie, trebuie sa stea pentru recuperare 90 de zile,etc etc... fie ne intelegem pe cale amiabila, fie va actionam in instanta pentru vatamare corporala din culpa.
Suma solicitata pe cale amiabila ar fi undeva la 15.000 ron mi-a spus.
Sa rezum povestea si sa trec la intrebare : ce mi se poate intampla ? ( din punct de vedere legal )
Eu personal regret ce s-a intamplat insa chiar de as vrea sa ii ajut nu am cum.
voi incerca sa fiu cat mai expilicit. Eram oprit pe partie toti .. la plecare eu am ramas ultimul. M`am ridicat si eu, m`am uitat in spate sa vad ca nu cumva sa tai calea cuiva care sa vina de sus, mi`am indreptat apoi privirea spre baza partiei si am vazut`o pe doamna cum venea din partea stanga si am realizat ca ne vom intersecta. Dat fiind faptul ca distanta era foarte mica, nu am putut sa evit si am cazut peste ea.
din punct de vedere legal, intr-adevar, fapta constituie vatamare corporala din culpa. fapta se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau amenda. La acest gen de infractiuni, se tine cont de numarul de zile de ingrijiri medicale, si aici avem un nr. mai mare de zile. Acum, desi ruda doamnei v-a spus ca victima are nevoie de 90 de zile...acest lucru trebuie demonstrat printr-un certificat medico-legal .Fiindca ,se face deosebirea intre zile de ingrijiri medicale si recuperare. Dar se ia in considerare si faptul ca victima , chiar aflata in recuperare, ea nu isi mai poate exercita activitatea, si deci este lipsita de castigul pe care l-ar fi obtinut daca se prezenta la munca. Ar fi de preferat sa va intelegeti, insa, daca vi se pare ca vi se cere o suma aberanta, lucru care se intampla adesea in cazuri de acest gen, ar fi mai bine sa lasati instanta sa calculeze daunele .
Dar se ia in considerare si faptul ca victima , chiar aflata in recuperare, ea nu isi mai poate exercita activitatea, si deci este lipsita de castigul pe care l-ar fi obtinut daca se prezenta la munca.
Da, dar ea are dreptul la concediu medical, si atunci despagubirea va consta numai in diferenta dintre cuantumul indemnizatiei si salariul normal.