Incepand din data de 19.11.2013 am fost angajata (fara forme legale) la sediul din Romania al unei companii britanice. In urma presiunilor, am primit un document in limba engleza intitulat "Contract de munca", in care se stipuleaza faptul ca, pe durata perioadei de proba, angajatul poate demisiona in urma unui preaviz de o saptamana.
La angajare nu mi s`a cerut niciun alt document in afara de buletin si in perioada in care am muncit, nu am primit niciun fluturas de salariu iar banii mi`au fost dati in plic(cu intarzierile aferente) deci banuiesc ca nu am fost niciodata, in tot acest timp, angajata cu forme legale.
In urma tuturor acestor nereguli, am decis, impreuna cu colegii mei, sa demisionam, in data de 6 ianuarie. La data de 9 ianuarie am primit un email de la companie prin care se constata incetarea asa-zisului contract de munca, urmand ca salariul pe luna decembrie sa ne fie virat in conturi in termen de 3-5 zile. Evident, nu am primit nimic pana la momentul de fata, in timp ce singurei colege care a ramas la firma i`a fost achitat salariul integral a doua zi dupa ce noi am demisionat - tot in plic. Ba mai mult, am fost amenintati ca nu vom primi salariul integral deoarece am demisionat fara preaviz.
Intrebarile mele sunt :
1. Avand in vedere faptul ca nu avem alte dovezi decat niste inscrisuri mai mult sau mai putin legale, ce am putea face, atat eu cat si colegii mei, pentru a ne primi banii?
2. Are ITM-ul roman competenta de a verifica si, dupa caz, trage la raspundere compania pentru nerespectarea legislatiei din domeniul dreptului muncii?
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
2. Inspectoratul Teritorial de Munca este un organ de specialitate aflat in subordinea Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.
Neplata retributiei
edward71
Buna ziua,
Ma intereseaza si pe mine care sunt pasii legali de urmat in cazul in care angajatorul nu i-si indeplineste sarcinile contractuale( in acest caz ... (vezi toată discuția)