Buna ziua,
Am o situatie un pic ciudata pentru ca nu am mai intalnit in niciun topic pe aceasta tema.
Fratele bunicului meu a avut mai multe loturi de teren in Sectorul 4 al Bucurestiului cumparate prin anii 1945/1946. 2 dintre ele au fost nationalizate printr-un decret de expropriere (30/1970) pentru care a primit niste despagubiri.
Bun.
Un teren de 311 mp situat in proximitatea acestor loturi de teren a fost cumparat pe baza unei chitante de mana pe care acum nu o mai gasesc. Acest teren este liber in momentul de fata , este ingradit, nu este nimic construit pe el si nu figureaza in nicio evidenta (Primaria Sect. 4 sau Primaria Bucuresti).
Fratele bunicului meu este decedat din anul 1980 (impreuna cu sotia dumnealui). Din acea data bunicul meu (in calitate de mostenitor) precum si tatal meu au avut grija de acel teren in sensul ca a fost curatat periodic si reparat gardul de cate ori a fost nevoie stand foarte aproape de acea locatie.
Tin minte ca tatal meu tot spunea ca nu avem voie sa avem mai multe proprietati in acea perioada si probabil de aceea s-au si pierdut multe acte care acum mi-ar fi fost f necesare pt a intra in posesie si pt a-mi contrui o casa cu acte in regula pe acel teren.
In 2000 a decedat si bunicul meu iar un an dupa a decedat si tata din pacate.
Mentionez ca sunt unic mostenitor (am certificate de mostenitor pentru tot ce am spus mai sus).
Incepand cu 2001 m-am ocupat de acel teren iar din anul acesta vreau sa rezolv definitiv aceasta problema , in sensul intrarii in posesie. Din 2004 am inceput sa fac tot felul de demersuri sperand sa recapat terenul pe cale administrativa si anume:
- am cerut istoric de rol fiscal de la Primaria Sector 4 / Rezultat: "Nu detinem documente in arhiva institutiei privind imobilul sus-mentionat"
- am cerut situatie juridica de la Primaria Mun. Bucuresti / Rezultat: " In evidentele cadastrale, intocmite pe baza de declaratii in anul 1986, imobilul era inscris cu suprafata de 311 mp teren, proprietate particulara, fara a fi mentionat posesorul de parcela la data intocmirii evidentelor"
!!!???!!!
Cum ar fi posibil un asemenea raspuns ??? Cine a dat declaratie ? Poate bunicul meu ? Si de ce nu se mentioneaza posesorul de parcela ? Cineva care sufera de mania conspiratiei mi-a zis ca poate cineva din primarie a ascuns date referitoare la acest teren in ideea de al "vira" ulterior prin acte false ! Eu nu cred intr-o asemenea varianta oricum merg acolo saptamanal sa supraveghez locul plus ca am un vecin cu care am vorbit sa ma anunte in caz ca observa ceva ciudat.
In momentul de fata astept inca un raspuns de la Primaria Capitalei privitor la inca o situatie juridica ceruta pe alt numar al strazii, mai astept o copie dupa decretul de expropriere mentionat la inceput si voi da drumul in instanta la un proces de uzucapiune. Ca martori in proces voi avea un prieten de-al tatalui meu care stie situatia terenului, inca din 1980 de cand a decedat fratele bunicului meu, precum si un muncitor pe care , tot asa inainte de revolutie, familia mea l-a tot folosit pentru diverse lucrari de intretinere a terenului (taieri de arbusti, reparatii gard, sudare poarta acces, etc).
Intrebarile mele ar fi :
1. Cum este posibil sa primesc acel raspuns de la Primaria Capitalei privitor la situatia juridica?
2. Mi-ar fi suficient sa folosesc doar cei 2 martori ? Mama mea poate dupune si ea marturie?
3. Pot sa invoc uzucapiunea de 30 ani ? Eu am 36 ani dar totusi familia mea in avut grija in mod continuu de acel teren.
4. Care ar fi costul dpdv al judecatoriei ? Am inteles ca valoarea o stabileste reclamantul iar instanta va decide daca valoarea este derizorie sau nu. Ce sa folosesc: valoarea de impozitare a primariei care stiu eu ca ai fi pt acea zona sau valorile pe care le folosesc notarii in grilele lor?
5. Am mai inteles ca trebuie sa "numesc" un parat dar nu am uzucapat aceste teren de la nimeni si nici nu pot spune ca Primaria ma impiedica sa intru in posesie ! Cica o astfel de actiune este contencioasa si, mai ales, contradictorie - adica-s 2 parti ! Avand in vedere situatia mea cum se poate proceda ?
m-am mai gandit la o chestiune, daca constat ca nu am nicio sansa sa intru legal in posesie (cu titlu de proprietate) as putea totusi sa construiesc in mod legal o casa pe acel teren ?
E recomandabil sa purtati o discutie verbala cu un avocat, adica sa mergeti la o consultanta juridica contracost.
E greu de eulcidat problema dvs asa.
Nu se stie cat de legal ati putea construi.