avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune sau Inscrierea proprietatii in cartea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune sau Inscrierea proprietatii in cartea funciara?

Buna ziua!

As vrea sa stiu care este calea cea mai simpla (din punct de vedere al timpului si/sau financiar) de a intra in posesia unui teren.
Din ce m-am documentat pana acum ar fi aceste doua metode din titlul subiectului (daca mai sunt si altele v-as fi recunoscator daca mi le impartasiti).

Problema este in felul urmator:
Singurul act care exista este o dezmembrare in care sunt trecute 3 persoane bunicul meu, impreuna cu doi frati. In acel act este trecut acest teren de 5000 de mp si o casa cu un teren de 400 mp.
Bunicul meu cu fratii sai s-au inteles ca: unul sa ia casa impreuna cu cei 400 mp, unul sa vand o treime din cei 5000 mp, iar ceilalti 3333 de mp sa ii revina bunicului meu. Atunci cand s-a facut dezmembrarea, toti 3 au vandut acea treime cu chitanta de mana presupun.
Intrarea in indiviziune nu e facuta, deci presupun ca acel teren nu figureaza in extrasul de carte funciara sau nu se stie proprietarul (presupun asta, nu am intrebat).
Impartirea aceasta s-a facut verbal si nu au fost nici un fel de probleme intre mostenitori.
Bunicul meu, impreuna cu toti fratii sai au decedat.
Deci pentru a deschide mai intai mostenirea bunicului meu, ca mai apoi sa fac mostenirea tatalui meu este prea complicat (ma refer la mostenirea bunicului in care trebuie sa gasesc toti mostenitorii fratilor lor) si prea costisitor presupun.
Intelegerea fratilor tatalui meu este ca acea parte din acel teren (cei 3333 mp) sa se imparta intre tata si un frate. Tatal meu a decedat si partea lui imi revine mie, iar pe mine ma intereseaza sa fac acte pe acel teren (acolo mai este construita o casa batraneasca si cateva anexe care nu figureaza in acel act).
La primarie am intrebat, si la ei la ROL figureaza bunica mea si acel frate al tatalui meu ca platitor de impozit (bunica pe parcela care ii revine tatalui iar fratele lui pe cealalta jumatate). Bunica mea plateste impozit pe numele ei cam de 10 ani de la decesul bunicului. Nu au fost certuri, chemari in instanta sau altele de genul asta cu privire la impartirea verbala pe care au facut-o bunicul cu fratii sai.
Deci din ce am citit pana acum, am inteles urmatoarele:
1. Bunica ar putea sa deschida proces de uzucapiune pentru ca plateste impozit de 10 ani si are si martori ca a fost proprietara impreuna cu bunicul meu pe acel teren de 30-40 de ani. Problema e ca e prea batrana si bolnava ca sa o plimb prin tribunale.
2. Sa incerce unchiul meu sa inscrie terenul in cartea funciara pe numele lui si pe mine cu cota parte. Am inteles ca se face un dosar cu care te duci la un notar cu niste declaratii pe proprie raspundere, niste acte de la cadastru si un certificat eliberat de primarie din care rezulta ca posesorul este cunoscut ca detine imobilul sub nume de proprietar.

As fi recunoscator pentru un raspuns care sa ma lamureasca mai bine si sa ma ghideze catre cea mai simpla cale de a intra in posesia acelor 1666mp.

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: adyo17 , utilizator 20:14, 11 Mai 2015
Mergeti la un avocat cu actele, daca exista CF inseamna ca cineva e trrecut acolo si trebuie intai vazut care e situatia de fapt, cea din acte, ce acte sunt autentificate, care sunt chitante de mana si in functie de asta se merge mai departe.
E dificil sa analizam o situatie complexa cu prezentari incorecte de acte, va trimitem aiurea dupa cai verzi... mergeti la un notar, avocat...
Salut!
Dobandirea terenului prin uzucapiune, in acest caz nu este posbila. Terenul este mostenire (cota indiviza ) iar uzucapiunea asupra mostenirii nu opereaza. Uzucapiunea nu actioneaza intre coindivizari. Aceasta varianta iese din calcul din start. Daca o persoana straina de mostenire stapanea acel teren o perioada lunga de timp atunci da...dar in situatia ta nu se poate face dobandire prin uzucapiune.
Cel mai indicat este deschiderea mostenirii si partajarea bunurilor pe cale judiciara,in conditiile in care nu se gasesc toti comostenitorii.
Ar mai fi o varianta -inscrierea in cartea funciara- dar trebuies indeplinite o serie de conditii. Prima ar fi sa nu existe acte pe acel teren ( sa nu se fi emis titlu de proprietate)
Raspunsul de 100 de puncte este urmatorul: Ordinul 700 din 9 iulie 2014 privind aprobarea Reg de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, in art 126 alin.1 precizeaza conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a putea inscrie posesia in cartea funciara. Succes!
Nu inteleg mesajul de mai sus, sigur ca se poate aplica uzucapiunea si intre coindivizari, insa e nevoie de un probatoriu bun, de situatia de fapt pe care sa se poata aplica uzucapiunea.
Pe de alta parte, nu inteleg ce inseamna ca uzucapiunea asupra mostenirii nu opereaza. Ba bine ca opereazxa, insa depinde cine uzucapeaza, ce calitate are, daca este si mostenitor etc.
In acest caz, inteleg ca mostenirea, in sens juridic, e deschisa, caci au murit doi oameni iar mostenirea se deschide prin moartea celui ce o lasa.
In ce priveste notarea posesiei, eu inteleg ca omul doreste acte de proprietate, ma tem ca spune posesie, dar vrea proprietate.
Singurul act care exista este un act de dezmembrare, prin care strabunica mea le da celor 3 fii acele bunuri imobile. Dupa aceasta dezmembrare nu a mai fost facut nici un act de nimeni, nici iesirea din indiviziune nu e facuta.
Si dupa cum am zis, bunica mea plateste impozitul acolo de fix 10 ani (impozitul il plateste pe numele ei), de la decesul bunicului meu.
Nu inteleg de ce uzucapiunea nu ar putea fi aplicata aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)
Actul de proprietate, mostenire, ajutor ! MarianStanciu MarianStanciu In 1935 strabunicii mei s-au casatorit. Bunica mea a fost infiata de strabunicii mei la varsta de 4 ani. Ea fiind unica lor mostenitoare. In 1932, ... (vezi toată discuția)
Casa noastra, terenul altcuiva ionutelena ionutelena Socrii mei au cumparat in anul 1983 o locuinta impreuna cu terenul aferent.In aceea perioada nu se dadea voie sa se treaca mai mult de 250mp in act(socrii ... (vezi toată discuția)