Am nascut acum 6 luni gemeni, iar legat de drepturile care mi se cuvin as avea cateva intrebari:
1. stiu ca indemnizatia mamei se acorda doar pt primele 3 nasteri. Cazul meu se considera o nastere sau 2?
2. am optat pt concediu de pt1 an, in acest caz indemnizatia fiind plafonata la 3400 lei. Cei 600 de lei cuveniti pt al doilea copil, sunt separat de plafonul de 3400 sau intra in el?
3. in ce termen trebuie sa ma incadrez cand solicit depunerea dosarului pt stimulentul de insertie?
4. tatal isi va lua concediul de 1 luna prevazut de lege, are in ultimele 12 luni doar venituri din asigurari de 30-300 lei/luna in baza unui contract de agent, se incadreaza la indemnizatie? daca da, cuantumul ei va fi 2*600 lei? ce formalitati trebuie sa faca in vederea depunerii dosarului pt indemnizatie si cand?
1. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se acorda pentru toata nasterile.
- Daca ati nascut doi gemeni este tot o singura nastere.
2. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an vi se calculeaza indemnizatia pentru CCC (maximum 3.400 lei) si se mai acorda inca 600 lei pentru al doilea copil.
3. - Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de stimulentul de insertie, indiferent ca intra sau nu o luna in CCC dvs. trebuie sa reluati activitatea ianinte de a implini copiii 11 luni.
- Cand completati cererea tip pentru indemnizatia pentru CCC este acolo si o rubrica pentru stimulentul de insertie pe care trebuie sa o bifati ca solicitati acesti bani.
4. - Pentru tatal copilului se calculeaza separat indemnhizatia pejntru CCC in functie de veniturile lui.
- Indemnizatia calculata nu poate fi mai mica de 600 lei la care se adauga si cei 600 lei pentru al doilea copil.
- Tatal copiilor indeplineste aceleasi formalitati si depune aceleasi acte ca si dvs. pana la data cand doreste sa intre in CCC.
5. Daca aveti cu cine lasa copii puteti sa optati direct pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar.
6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Indemnizatie
dan123456
daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei?
(vezi toată discuția)