avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea

ma numesc alex si sint nascut in 16 martie 1965 am fost angajat in 1982 in 25 noiembriesi am lucrat in turnatorie -otelar - 23 ani din care 16 ani in gr 1 .pina in 2001 .Am mai lucrat 1 an la un atelier confecti papuci pina cind di n cauza unor probleme de sanatate mam lasat de lucru . Cind as putea iesi la pensie . va multumesc anticipat

cu stima si respect Alexandru
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:08, 18 Ianuarie 2014
1. Pentru un barbat nascut in martie 1965 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 16 ani lucrati in gr. I de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 8 ani daca aveti realizat stagiul complet de cotizare (65 - 8 = 57 de ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 8 ani (24 + 8 = 32 de ani).

3. Deoarece aveti un stagiu de cotizare de doar 32 de ani nu puteti solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
- In aceste conditii puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in martie 2030.

4. Daca veti mai cotiza la pensie inca 3 ani veti putea solicita pensie pentru limita de varsta la 57 de ani, in martie 2022.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare andreeeei andreeeei vreau sa stiu daca se poate cind o sa ies la pensie daca am lucrat in turnatorie otel 24 de ani si am 16 de gr.1pina in 2001 .am 50 de ani sint nascut in 05 ... (vezi toată discuția)
Care este stagiul de cotizatie mimim dupa noile reglemetari? nicolae60 nicolae60 -daca sa dat grupa 1 de munca din 2001? -am 17 ani si 9 luni grupa1 pina in anul 2001,am lucrat pina 8 martie 2010. -1an si 4 luni grupa 2 de munca. am ... (vezi toată discuția)
Cand voi iesi la pensie? pmihaelaa pmihaelaa Buna seara, a-si dori sa va rog sa imi spuneti la ce varsta pot sa ies la pensie. Am lucrat 16 ani si 50 zile in gr.I de munca( timp 100%) , 1 an somaj si ... (vezi toată discuția)