avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat, eu sunt plecat din tara
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat, eu sunt plecat din tara

Pe scurt, sunt plecat din tara de ceva mai bine de un an in UK. Mai ieri tocmai am primit o instiintare acasa in Romania, prin care sunt anuntat sa predau permisul in 5 zile, etc. in urma unui proces din 2011, definitivat irevocabil in oct 2013 (fara sa am la cunostiinta desigur, adaugand alte 30 de zile la cele 60 initial, ajungand la un total de 120 cu nepredarea in 5 zile...

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- In afara de aceea majorare de 30 zile pentru nepredare la timp, se mai aplica vreo sanctiune? (nu ma refer daca as fi prins conducand, ci pur si simplu nepredat)
- Pot sa conduc in UK in continuare sau suspendarea e in vigoare si aici?

Precizez ca am trecut peste multe cazuri, dar nu am reusit sa gasesc un raspuns clar la cele 2 intrebari, de aceea sper ca cineva sa ma poata lamuri.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kix2 , utilizator 20:43, 8 Octombrie 2017
Vi s-a suspendat dreptul de conducere indiferent unde va aflati. Informatia este introdusa intr-o baza de date la care au acces politiile din tarile Uniunii Europene. Legal nu aveti dreptul sa conduceti in marea britanie.
Acesta este raspuns la una din intrebari si multumesc, dar as fi recunoscator daca ma puteti ajuta si cu cealalta.
cioan a scris:

Vi s-a suspendat dreptul de conducere indiferent unde va aflati. Informatia este introdusa intr-o baza de date la care au acces politiile din tarile Uniunii Europene. Legal nu aveti dreptul sa conduceti in marea britanie.

DVLA are cu totul alta parere in legatura cu asta...

"I can confirm, we do not have mutual recognition with regards to disqualifications imposed in Romania."

Totusi, inca astept raspuns la prima intrebare... Cele 30 de zile extra, e singura sanctiune pentru nepredarea permisului?

Am uitat sa mentionez ca de cand sunt in UK am permisul schimbat cu cel englezesc, asta fiind si principalul motiv pentru care nu vreau sa-l predau... ca sa nu mai punem la socoteală toata bătaia de cap cu Dute vino...
In baza de date a politiei romane permisul de conducere este suspendat.

Daca nu sunteti surprins in trafic in Romania nu patiti nimic.

In schimb, daca conduceti in RO cu permisul englezesc si sunteti controlat, in urma verificarilor se poate constata ca acesta a fost preschimbat din cel romanesc care in prezent este suspendat. In acest caz se va intocmi dosar penal.

In concluzie, puteti circula pe unde doriti cu permisul englezesc cu exceptia Romaniei. Daca veti dori sa il mai preschimbati in permis romanesc atunci veti efectua perioada de suspendare neefectuata ca urmare a nepredarii permisului in urma notificarii politiei.

Ptr a preschimba permisul politia din UK a verificat valabilitatea acestuia la autoritatea emitenta. Cum dvs. ati solicitat preschimbarea inainte ca hotararea judecatoreasca sa devina definitiva preschimbarea a fost acceptata.
Daca ati fi solicitat preschimbarea dupa, s-ar fi constatat ca permisul este suspendat si nu ar fi fost acceptata preschimbarea decat dupa efectuarea perioadei de suspendare.

Ma mir ca autoritatile din UK nu recunosc sanctiunile aplicate in RO atat timp cat legislatia europeana prevede recunoasterea reciproca. In codul rutier romanesc se prevede aplicarea de sanctiuni in cazul in care a fost savarsita o fapta pe teritoriul altui stat.

Art. 213. – (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române si în cazul când titularul permisului de conducere eliberat de catre autoritatea competenta din România a savârsit o fapta pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotarâre, o astfel de masura.

Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art.114 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata se dispune:
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în baza unei hotarâri judecatoresti ramasa definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savârsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savârsita legislatia româna prevede aceasta masura;

Multumesc de clarificare, ma simt ceva mai linistit acum. Nu intentionez sa ma întorc curand in tara, in concluzie, nici sa conduc prin Romania.
Aparent UK are momentan intelegere mutuală in privinta sanctiunilor rutiere doar cu Irlanda.

Alte discuții în legătură

Permis suspendat în românia perioada 150 de zile Magualex00 Magualex00 Buna seara,in data de 1.5.2013 am condus mașina în localitate cu viteza de 120 de km/h.am depus contestație iar astăzi data de 7.6.2017. am primit acasă o ... (vezi toată discuția)
Incepere suspendare carnet conducere ionut simion ionut simion Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine cand incepe perioada de suspendare a valabilitatii carnetului de conducere. Deci sentinta definitiva, ... (vezi toată discuția)
Contestatie pierduta SergiuCluj SergiuCluj buna seara domnilor si doamnelor! Am si eu o mica nelamurire asupra legii si actualizarea deciziilor instantelor in baza de data, a politiei rutiere in cazul ... (vezi toată discuția)