avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbul de 24 ore cu...24?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbul de 24 ore cu...24?

Buna ziua,

Recent am aflat ca cel putin o data pe luna va trebui sa fac o tura de 24 ore dupa care mi se va da o zi libera.
Contractul meu de munca prevede 8 ore pe zi, dar datorita unor probleme fiecare angajat va face prin rotatie o tura de 24 h. Adica vii la serv la 8, programul normal se termina la 16 si ramai pana a doua zi la 8 dim. Dupa care a doua zi intri iar la program normal. Este legala o asemenea masura?

mentionez ca lucrez la stat intr-un minister.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: stavi , utilizator 09:44, 3 Februarie 2010
Nu prea inteleg, dar sa incercam sa deslusim.
Ce functie aveti? Pentru ce se face acea tura de 24 de ore? O fi pentru o scurta perioada de timp. O fi vorba de ofiter de serviciu? Nu cred ca dupa 24 de ore de serviciu trebuie sa stai in continuare inca 8 ore acolo. E cam greu din punct de vedere fizic (si nu numai).
Daca dati mai multe amanunte s-ar putea sa gasim un raspuns adecvat situatiei.
Mie nu mi se pare in regula din cel putin 2 motive:

1. In situatia expusa de dvs, lucrati intr-o saptamana (cand v-ar veni randul) 56 ore (4 zile a cate 8 ore si o zi 24 ore) ceea ce depaseste prevederile Codului Muncii de maxim 48 ore/saptamana cu tot cu ore suplimentare.
si,
2. Cand se lucreaza 24 ore se dau libere 48, nu 24.
Din ceea ce am inteles eu.....dupa tura de 24 de ore are 24 de ore liber. Asta inseamna ca in saptamana cand face aceea tura de 24 de ore munceste 48 de ore/saptamana, ceea ce nu contravine codului muncii. Si cum acest lucru nu se intampla decat odata pe luna....eu zic ca nu este o abatere din partea angajatorului.
Aveti si dvs dreptate insa ce nu cunoastem ci doar putem sa speculam este numarul de zile lucrate pe saptamana, daca se lucreaza si in week-end, etc.
Nu e vorba de ofiter de serviciu. Ironia e ca da. e vorba de Mapn, dar de personal civil. Programul normal de lucru este de 8 ore pe zi. In total 40 ore pe saptama Dar pentru ca a aparut o mica problema de ordin tehnic, fiecare angajat din departament va trebui sa stea de serviciu o data pe luna cel putin 24 ore. adica in ziua respectiva, pe langa cele 8 ore de lucru normal mai faci inca 16. Ajungi acasa la 8 dimineata si a doua zi la 8 dim iar la serv continuand cu program normal. Nu cred ca ar fi o problema de ore cumulate ci de epuizarea de dupa o tura de 24 ore. Sa nu va amagiti ca sta vreun soldatel sau ofiter..Ptr soldatei nu sunt bani, ptr ofiteri...nu e de rangul lor. Or sa stea femei si barbati, personal civil singuri cate o noapte in niste catacombe. ...

Alte discuții în legătură

Ce obligatii au angajatorii ai caror angajati lucreaza in ture 24/48 Kostyka Kostyka Este cunoscut faptul ca in momentul de fata multe societati au obiect de activitate paza unor obiective economice. Unde activitatea este intensa, serviciul de ... (vezi toată discuția)
Munca in ture de 12 ore si concediul de odihna Adrian Vasiliu Adrian Vasiliu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoare problema pe care o am. Lucrez in ture, program de 12/24 si 12/48, indiferent de weekend si sarbatori. Intrebarile ... (vezi toată discuția)
Regim timp de munca portari say say Au portarii o reglementare a timpului de munca diferita fata de ceilalti angajati? Daca da, care este aceea? say (vezi toată discuția)