Potrivit noului cod de procedura civila ,recursul se poate face numai de către un avocat, în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 13 alin. (2).
Ce se intampla daca nu pot pune un avocat???inclusiv daca instanta constata ca nu intrunesc conditiile de a fi asistat ????
Cu stima
Art. 13: Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept .
Avand in vedere faptul ca recusul este o cale extraordinara de atac, legiuitorul a incercat sa evite situatiile in care partea implicata nu stie sa incadreze motivele de recurs in unul din cazurile prevazute, nu stie sa sutina motive intemeiate in fata instantei de recurs. Intentia, probabil, era de a evita situatiile in care partea este nepregatita si nu intelege procedura, pierzandu-se timp pretios in instanta prin incercari din partea completului de a explica ce se doreste sau cum trebuie sa fie formulat recursul. La momentul „conceperii” legislatiei profesionistii dreptului implicati in proces s-au gandit ca astfel de situatii pot fi evitate prin introducerea acestei obligatii.
Se poate interpreta ca o astfel de norma ingradeste liberul acces la justitie insa, in viitorul apropiat, vom vedea o decizie a curtii constitutionale cu privire la aceste aspecte. Sunt sigur ca vor fi justitiabili care vor critica aceasta norma legislativa si vor aprecia ca nu este constitutionala.
Ramane de vazut daca o astfel de exceptie de neconstitutionalitate va fi admisa.
Dacă cererea de recurs nu va cuprinde numele, prenumele, domiciliul profesional și semnătura avocatului care o formulează, precum și dacă la aceasta nu este atașată împuternicirea avocațială, atunci instanța o va anula.