avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la contractul de munca

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Acum doi am m-am angajat la o firma, si dupa 4 luni a incheiat un contract de executie in Germania. Ca sa plecam a trebuit sa semnam un act additional la contractul de munca cum ca timp de 3 ani nu putem pleca de la firma. Nu am primit nici o copie dupa acel act si cand am semnat a fost pe fuga neavand timp sa il citim. Daca as dori sa plec de la firma aceasta.. Ce se poate intampla? O sa cer o copie dupa acel act si o sa il citesc in amanunt pentru a va da mai multe detalii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:13, 19 Ianuarie 2014
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.
Nu cred ca un astfel de act aditional este legal.Dpdv legal un astfel de act adit se poate incheia doar in cazul efectuarii unui curs de calificare platit de firma.
tremurici a scris:

.... Daca as dori sa plec de la firma aceasta.. Ce se poate intampla? O sa cer o copie dupa acel act si o sa il citesc in amanunt pentru a va da mai multe detalii.

Intr-adevar, cred ca va trebui sa ne dati mai multe detalii despre actul semnat , care este obiectul acestuia, ce drepturi si obligatii ale partilor exista stipulate in el etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libertatea muncii cristeagina cristeagina buna seara astept un raspuns concret, o firma poate obliga o persona la un contract pe 3 ani fara sa isi dea demisia? si apoi sa ceara despagubire ? paote cere ... (vezi toată discuția)
Abuz angajator? toppp toppp Intr-o companie, angajatorul, ingrijorat fiind ca ii pleaca personalul, cheama toti angajatii si ii pune sa semneze o hartie prin care daca pleaca in ... (vezi toată discuția)
Pot demisiona fara daune? flori_angel flori_angel Buna ziua, sunt profesoara la o scoala particulare. In luna septembrie 2012 am semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata si un act aditional la ... (vezi toată discuția)