avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz angajator?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz angajator?

Intr-o companie, angajatorul, ingrijorat fiind ca ii pleaca personalul, cheama toti angajatii si ii pune sa semneze o hartie prin care daca pleaca in urmatoarele X luni vor plati mii de euro (in conditiile in care salariul pe cartea de munca este minim pe economie) sub pretextul recuperarii sumelor investite in cursurile facute cu acestia. Hartia s-a semnat intr-un singur exemplar care a ramas la angajator si nu este datata. Ce ar fi de facut in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 20 Februarie 2014
Nimic...nu are nici o valoare. Ar fi trebuit intocmite acte adtionale cu fiecare angajat.
Hartiile s-au semnat sub forma de act aditional la contract intr-un exemplar pentru fiecare angajat.
Daca ati semnat acte aditionale atunci inseamna ca va obligati sa respectati clauzele acestui act. Totusi in cazul in care parasiti unitatea inainte de expirarea termenului din act adit, iar angajatorul invoca acea clauza penala (suma de bani), dvs, prin instanta, ii puteti cere sa faca dovada platii cursurilor respective.
Prin acel act adit angajatorul nu poate solicita o suma mai mare decat chelt reale facute cu formarea profesionala.
Nu are nici o importanta salariul dvs de incadrare.
Solicitati angajatorului un exemplar din actul adit. In caz de refuz sesizati ITM.
Acel act aditional este lovit de nulitate.

Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.

Faptul ca e nedatat nu insemana ca e nul? Ce se poate face avand in vedere ca s-a semnat intr-un singur exemplar iar cei care nu l-au semnat pe loc au fost amenintati ca vor fi dati afara?

Alte discuții în legătură

Clauze abuzive in contractul de munca marincasg marincasg Firma la care lucrez, m-a pus sa semnez un act aditional la contractul de munca prin care ma obliga la plata unei sume de 2000 euro in cazul in care plec de la ... (vezi toată discuția)
Act aditional de despagubire andreearicu andreearicu Buna ziua As vrea ,va rog frumos,sa ma ajutati intr-o problema.am nevoie de o informatie cat de repede posibil,in sensul in care,de acest raspuns depinde ... (vezi toată discuția)
Pot demisiona fara daune? flori_angel flori_angel Buna ziua, sunt profesoara la o scoala particulare. In luna septembrie 2012 am semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata si un act aditional la ... (vezi toată discuția)