Buna ziua
As vrea ,va rog frumos,sa ma ajutati intr-o problema.am nevoie de o informatie cat de repede posibil,in sensul in care,de acest raspuns depinde angajarea mea intr-o firma.exista la contractul de munca ce urmeaza a fi semnat un act aditional care spune in felul urmator: Daca dintr-un motiv sau altul,angajatul paraseste firma ,demisioneaza sau mai stiu eu,in termen de 3 ani de la semnarea contractului,este obligat prin acest act sa despagubeasca firma respectiva cu o suma de 10000 ron sau suma ramasa in functie de termenul scurs din cei 3 ani.
Intrebarea mea este urmatoarea: Are acest act vreo valoare daca nu este semnat la notar sau avocat? are vreo valoare daca este semnat la sediul firmei in prezenta unui angajat din departamentul personal sau a unui director de vanzari pe zona respectiva?
va multumesc si sper sa ma ajutati cat mai curand.
Va multumescv tare mult pentru promptitudine.As vrea sa va mai intreb :Daca ,totusi,acest act a fost semnat deja,in momentul in care eu doresc sa incetez activitatea in firma respectiva sunt sau nu obligata sa achit acea suma?
Eu ma gandesc ca nu,odata ce actul e lovit de nulitate,dar v-as fi ,totusi,recunoscatoare daca mi-ati raspunde din cunostinta de cauza,pentru ca nu vreau sa ma bazez pe presupunerile mele cand e vorba despre astfel de lucruri.
Va multumesc inca o data.
Chiar daca ati semnat acel act, nu platiti nimic. Angajatorul se poate indrepta ulterior cu o cerere de chemare in judecata, insa instanta va constata nulitatea unui astfel de act.
Nu cumva actul aditional se refera la o formare profesionala? Nu vad cum se putea incheia un act aditional prin care se incalca flagrant libertatea muncii.
In cazul in care actul aditional face referire la formarea profesionala in urma careia angajatul se obliga sa lucreze in societate 3 ani este un act perfect legal.
Chiar si asa, actul aditional trebuie sa respecte prevederile Art. 195 Codul Muncii:
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Abuz angajator?
toppp
Intr-o companie, angajatorul, ingrijorat fiind ca ii pleaca personalul, cheama toti angajatii si ii pune sa semneze o hartie prin care daca pleaca in ... (vezi toată discuția)