avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional de despagubire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional de despagubire

Buna ziua
As vrea ,va rog frumos,sa ma ajutati intr-o problema.am nevoie de o informatie cat de repede posibil,in sensul in care,de acest raspuns depinde angajarea mea intr-o firma.exista la contractul de munca ce urmeaza a fi semnat un act aditional care spune in felul urmator: Daca dintr-un motiv sau altul,angajatul paraseste firma ,demisioneaza sau mai stiu eu,in termen de 3 ani de la semnarea contractului,este obligat prin acest act sa despagubeasca firma respectiva cu o suma de 10000 ron sau suma ramasa in functie de termenul scurs din cei 3 ani.
Intrebarea mea este urmatoarea: Are acest act vreo valoare daca nu este semnat la notar sau avocat? are vreo valoare daca este semnat la sediul firmei in prezenta unui angajat din departamentul personal sau a unui director de vanzari pe zona respectiva?
va multumesc si sper sa ma ajutati cat mai curand.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:24, 6 August 2009
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.Ca sa raspund in legatura cu formarea profesionala,nu,este strict legat de perioada de activitate in firma ,si anume exprima obligativitatea angajatului care a semnat sa ramana in firma pana la expirarea celor 3 ani,iar nerespectarea acestei clauze duce la plata ori a 10000 ron ,ori a sumei ramase de platit din perioada scursa pana la 3 ani.Pentru formare profesionala este un alt act care spune ca in cazul in care parasesti firma inainte de 3 ani esti obligat sa achiti contravaloarea cursurilor de formare profesionala,deci este o clauza separata,despre care stiu ca este legala,si sincer,absolut normala,nici mie nu mi-ar conveni sa imi trimit angajatii la instruiri,specializari sau mai stiu eu ce si dupa ce termina cele in cauza sa plece din firma dupa ce au invatat atatea lucruri pe banii mei,pe care,cel mai probabil le valorifica la o alta firma;dar asta e deja o alta poveste.
Va multumesc foarte mult pentru consiliere si inca o data,pentru promptitudine,mi-ati fost un real ajutor.Va doresc noapte buna si o zi cat mai frumoasa:clapping:
Nu semna un asemenea act, pentru ca vei plati daca nu respecti clauza. actul reprezinta vointa partilor deci iti asumi raspunderea.
carmenmur a scris:

Nu semna un asemenea act, pentru ca vei plati daca nu respecti clauza. actul reprezinta vointa partilor deci iti asumi raspunderea.

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp.
Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.
Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea acestor dispozitii este nul de drept.
Este interzisa incheierea unui act ce incalca libertatile si drepturile unei persoane. Cu greu cred ca vi se va cere sa platiti in baza unui act ce este incheiat cu incalcarea legii.
Mare bucurie va avea un avocat sa va reprezinte in instanta pentru o astfel de speta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz angajator? toppp toppp Intr-o companie, angajatorul, ingrijorat fiind ca ii pleaca personalul, cheama toti angajatii si ii pune sa semneze o hartie prin care daca pleaca in ... (vezi toată discuția)
Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional mihaela30sim mihaela30sim In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive in contractul de munca marincasg marincasg Firma la care lucrez, m-a pus sa semnez un act aditional la contractul de munca prin care ma obliga la plata unei sume de 2000 euro in cazul in care plec de la ... (vezi toată discuția)