avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine imi plateste salariul ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine imi plateste salariul ?

buna ziua.as vrea sa cred ca imi puteti un raspuns clar. acum trei luni am fost operata de hernie de disc, am intrat in concediu medical,fiind platita cu 75% din salariu de catre angajator concediul fiindu-mi acordat pana in data de 13 ianuarie. acum sunt tot in concediu medical acordat dupa ce o comisie de expertiza,nu comisia de pensii, mi-a prelungit concediul pe o perioada de 30 de zile. intrebarea mea este: cine imi plateste salariul pe concediul acordat dupa cele 90 de zile de concediu medical?

Cel mai recent răspuns: eledinfaga76 , utilizator 16:46, 21 Ianuarie 2014
Angajatorul are obligatia sa va platesaca concediul medical.
multumesc! si in cazul in care angajatorul nu doreste sa plateasca pentru ca afost prost sfatuit ce este de facut?
Daca este vorba despre neplata concediului medical, atunci :
- sesizati Casa de Asigurari de Sanatate
sau
- promovati o actiune in instanta.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

multumesc frumos pentru promtitudine!! MI-ati fost de mare ajutor!!! Mii de multumiri!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical radubr radubr In cat timp de la predarea concediilor medicale societatea este obligata de lege sa efectueze plata acestora? Cui trebuie sa ma adresez pentru a-mi primi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ContSters278027 ContSters278027 Buna seara! Am lucrat timp de 5 ani la o firma comerciala. La inceputul lunii noiembrie 2012 am avut 2 operatii cu diagnosticul hernie de disc.Firma si-a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit ioanovidiu66 ioanovidiu66 Am totalizat un numar de 120 zile de concediu medical cu tot cu cele 30 de zile acordate de comisia de pensionare,iar angajatorul inca nu mi-a platit ... (vezi toată discuția)