As dori si eu indrumare in urmatoarea problema: bunicul meu in varsta de 82 de ani este imobilizat la pat de 15 ani in urma unui accident vascular cerebral si era incadrat in gradul de handicap grav cu insotitor-certificat permanent, fara termen de revizuire.Asta pana anul trecut cand i-a venit o instiintare de la DGASPC cum ca tb sa se prezinte la reevaluare deoarece conform noii legislatii nu s-ar mai incadra in acelasi grad si nu ar mai fi necesar insotitor..(nu se poate misca nici macar de pe o parte pe alta..). In fine..pt ca asta e legislatia, ne am conformat si am dus un medic psihiatru acasa care a constatat si o problema de ordin psihic/dementa mixta plus altele..lucru care a dus la incadrarea in gradul de handicap grav cu insotitor. Din cauza problemei de ordin psihic ni s a cerut dispozitia de curatela, am facut si acest demers insa, desi am cerut doar curatela la judecatorie s a considerat ca trebuie si punerea sub interdictie..lucru cu care a trebuit sa fim de acord. La momentul de fata eu detin curatela speciala insa bunicul meu trebuie dus la Serviciul de Medicina Legala care NU se deplaseaza la domiciliu..inainte de asta trebuie dus acolo un aviz psihologic si un alt aviz psihiatric#-o Este netransportabil si acest lucru l-am mentionat peste tot, nu a mai fost scos din casa de aproximativ 3 ani, este dependent de sonda urinara, un asistent medical vine periodic la domiciliu pt ingrijire..Eu inteleg ca asa o fi cerand legislatia dar nu e deja prea mult?? Pot forta putin nota, sa nu ne prezentam la SML sau instanta se poate autosesiza?..Se poate face altceva in acest caz?Ironic e ca tot acest demers l-am facut ca sa poate beneficia de drepturile banesti pt insotitor..altfel nimeni nu stia ca trebuie pus sub interdictie...Multumesc anticipat pentru eventualele pareri!
Din practica mea va pot spune ca - cel putin in Bucuresti - se deplaseaza o comisie de la IML atunci cand bolnavul este netransportabil, numai ca exista o taxa suplimentara destul de ridicata. Insistati sa vb la sediul IML.
Stiam ca in legislatie este prevazut acest aspect, am insistat dar nu se deplaseaza sub nici o forma, asta pentru ca medicii sunt putini, comisia se intruneste doar o zi/saptamana si nu au timp, nici personal calificat care sa se poata deplasa in afara intervalului de cateva ore in respectiva zi..cam acesta e raspunsul primit de acolo.plus ca mai sunt si celelalte 2 avize pe care trebuie sa le obtinem, la cel psihiatric medicul o sa vina acasa..speram..dar la cel psihologic sunt slabe sanse. bun, asta e procedura, asta cere legislatia, dar nu e deja absurd avand in vedere varsta, antecedentele medicale..nu ar fi fost suficienta o scrisoare medicala de la medicul de familie in astfel de cazuri?