Buna ziua!Problema mea v-am mai prezentat-o mai demult,insa vreau sa ma asigur ca am inteles totul asa cum trebuie.Prietena mea a semnat in luna decembrie un contract pe perioada determinata de o luna,si de atunci nu a mai semnat nimic,nici macar un act aditional,asa cum ar fi fost nevoie.Acum in urma unei discutii aprinse pe care am avut-o cu sefa ei,am hotarat sa nu o mai las sa se duca la servici.Sefa ei i-a dat mesaj aseara,spunandu-i ca are contract inregistrat la ITM,si ca trebuie sa faca o cerere de scadere a gestiunii,iar apoi peste 15 zile sa faca inventarul,si abia apoi sa isi vada salariul pe ultima luna+jumatate din luna aceasta,asta pentru a nu avea probleme.Intrebarile mele ar fi urmatoarele:este posibil totusi sa aiba contract de munca?Ce risca daca nu se mai duce la servici?Eu am facut sesizare la ITM Prahova,insa aceastia m-au trimis la ITM Bucuresti pentru ca firma are sediul social in Bucuresti,i-am sesizat si pe acestia,insa nu am primit pana acum raspuns.
Art. 80. [forma şi condiţiile contractului individual de muncă pe durată determinată]
(1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82 şi de cel mult două ori consecutiv.
(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82.
(5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată, încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată, sunt considerate contracte succesive.
1. Daca a avut CIM pe o luna acesta nu se prelungeste automat ci trebuia un act aditional semnat si de salariat.
2. Si daca i-a incetat CIM pe o luna trebuia o decizie inregistrata la ITM, din care un exemplar trebuia inmanat salariatului.
3. Cred ca angajatorul s-a folosit de munca la negru a prietenei dvs.
4. ITM Bucuresti trebuie sa va raspunda. Daca nu va raspunde in termen de 30 de zile mai faceti o sesizare la Inspectia Muncii, forul tutelar al ITM.
Daca c.i.m. nu a fost prelungit, atunci acesta a incetat de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat ... orice institutie publice are obligatia de a raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.