Buna ziua. As dori sa stiu daca chiar asa se plateste ori vrea sa-mi traga teapa.
Lucrez la un cafe-net 7 ore pe zi de la 13:00 -20:00 + plus sambata si duminica acelasi program de 7 ore pana la 20:00. Salariul care mi-l da este 500 lei bani in mana.
Eu nu prea sunt de acord cu 500 lei sa fac si weekend-ul cu acelasi program si aceeasi bani.
Precizez ca am mai lucrat inainte program part--time 4 ore de luni pana vineri si acolo imi dadeau 300 lei in mana.
Am calculat si orele muncite aici
210 h -> 500 lei
Iar unde am muncit inainte faceam 80 h ->300 lei.
Vreau sa-mi spuneti daca incalca vreun drept si care ar fii salariul minim pentru acest program fara zile libere !
Multumesc si o zi buna.
TIMPUL DE MUNCA
Art. 109. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.:stunned:
Art. 110. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.:stunned:
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 112. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
SALARIUL MINIM PE ECONOMIE 600 lei de la 1 ianuarie 2009:stunned:
...CONCLUZIONATI DUMNEAVOASTRA!!!
1. Din datele pe care le-ati expus se pare ca sunteti platit cu salariul minim pe economie, adica 600 lei. Ar fi fost bine sa ne spuneti ce salariu aveti in contractul individual de munca (CIM) unde se trece salariul brut. Nu are relevanta cum ati fost platit la locul de munca anterior.
2. Tot in CIM se inscrie si timpul de munca (maxim 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana). Ce lcrati in plus sunt ore suplimentare si trebuie platite ca atare.
3. In completare la ce v-a scris colega mea mai sus va mai dau si eu niste articole, tot din Codul muncii, referitoare la munca suplimentara:
Munca suplimentara
Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art. 121. - Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Insa nu am inteles in totalitate cine greseste, eu sau angajatorul.
Am vorbit astazi cu ea si mi-a zis ca la ea stie sigur ca in codul muncii scrie clar maxim 48 ore /saptamana (la angajator) si 40 (la stat) - asa este ?! Asta fiind una la mana.
Doi la mana, zilele libere cand le mai am daca muncesc in fiecare zi din cele 30/31 de zile ale lunii ? (Nu este obligatoriu macar 40 sau 2 zile libere? )
Va rog sa imi explicati mai pe intelesul meu.
Multumesc , o zi buna.
Codul muncii prevede clar: se munceste 5 zile pe saptamana X 8 ore/zi = 40 de ore pe saptamana si 2 zile consecutive libere. Ce depaseste 40 de ore pe saptamana se considera munca suplimentara, care trebuie platita cu un spor de 100%.
Angajatorul dumneavoastra cam incalca legea. Poate nu ar strica sa faceti si o adresa catre ITM.