avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore suplimentare

Va scriu pentru prima data si am nevoie extrem de urgent de un rspuns de la D-vs.
Lucrez la o companie pe baza unui CIM pe durata nedeterminata.Contractul prevede 5 zile/saptamana a 8 ore/zi. Prin extindere pot sa consider 160 ore pe luna ? (caci asa sunt platit, la 160 ore )
Plata orelor suplimentare se face raportate la saptamana de 40 de ore sau se face global la numarul de 160 de ore lunar?
In luna iunie am avut un CM de 5 zile (toate fiind lucratoare) asta insmnand 40 ore.Pana la data intrarii in CM efectuasem 140 de ore.Raportat la programul lunar la data intrarii in CM ar fi trebuit sa efectuez 120 ore ( 160- 40 ore CM ), dar am efectuat 140.
Diferenta de 20 ore (de la 120 la 140 de ore) se platesc ca ore suplimentare?
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati da un raspuns urgent caci in 15 iulie se inchide luna si dupa discutiile avute, firma considera ca nu mi se cuvin ore suplimentare si deci nu-mi vor fi platite acest 20 ore efectuate suplimentar (spun eu )
Cu stima,
Florin
Cel mai recent răspuns: alinahalila , utilizator 14:21, 18 August 2010
Media lunara de lucru este de 170 ore/luna, potrivit art.1 din HG nr.1507/2007 si art.40 alin.4 din CCMN pe anii 2007 - 2010. Munca suplimentara este considerata munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal care este de 40 ore/sapt .

Luna iunie a avut 21 zile lucratoare, adica 168 ore, din care dvs ati avut 5 zile de CM. Prin urmare, dvs trebuie sa fiti platit normal pentru munca depusa numai pentru 128 de ore.
Celelalte 12 ore trebuie sa fie paltite ca munca suplimentara.
bineinteles ca trebuie sa va plateasca orele suplimentare. daca nu va da spor de 75% in plus, macar sa va plateasca la acelasi tarif cu cele normale.
forma sub care se pot plati este un procent aplicat la salariul tarifar, calculat astfel: ore lucrate, adica 140 impartit la norma realizata adica 128 ore. 140/128=1.09 adica cresterea va fi de 9% aplicata la salariul tarifar.
ex. salariul de incadrare este 1000 ron (pentru norma intreaga 168 ore)
ore lucrate 140 ore, asta inseamna (1000/168=5.95) 833 lei salariu, dar ei iti platesc tarifarul pe perioada lucrata, adica 128 ore care inseamna 762 lei. diferenta se plateste aplicand procentul de 9%.
bineinteles daca vor, daca nu iti vei lua liber in contul orelor lucrate.
namiru a scris:

bineinteles ca trebuie sa va plateasca orele suplimentare. daca nu va da spor de 75% in plus, macar sa va plateasca la acelasi tarif cu cele normale.
forma sub care se pot plati este un procent aplicat la salariul tarifar, calculat astfel: ore lucrate, adica 140 impartit la norma realizata adica 128 ore. 140/128=1.09 adica cresterea va fi de 9% aplicata la salariul tarifar.
ex. salariul de incadrare este 1000 ron (pentru norma intreaga 168 ore)
ore lucrate 140 ore, asta inseamna (1000/168=5.95) 833 lei salariu, dar ei iti platesc tarifarul pe perioada lucrata, adica 128 ore care inseamna 762 lei. diferenta se plateste aplicand procentul de 9%.
bineinteles daca vor, daca nu iti vei lua liber in contul orelor lucrate.

Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) in aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 120. - (1) in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Sincer nu am inteles nici eu ce anume ati vrut sa spuneti.
Mai intai ca nu este la alegere si anume orele suplimentare se platesc cu un procent minim de 75 % ( adica mai mult da, mai putin nu) in cazul in care in termen de 30 zile nu i se pot acorda orele lucrate suplimentar liber platit.
Ce este cu procentul de 9% la salriul tarifar?
Art. 108. - Timpul de muncã reprezintã timpul pe care salariatul îl foloseste pentru îndeplinirea sarcinilor de muncã.

Art. 109. - (1) Pentru salariatii angajati cu normã întreagã durata normalã a timpului de muncã este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe sãptãmânã.

(2) În cazul tinerilor în vârstã de pânã la 18 ani durata timpului de muncã este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe sãptãmânã.

Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncã în cadrul sãptãmânii este, de regulã, uniformã, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu douã zile de repaus.

(2) În functie de specificul unitãtii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegalã a timpului de muncã, cu respectarea duratei normale a timpului de muncã de 40 de ore pe sãptãmânã.

Art. 111. - (1) Durata maximã legalã a timpului de muncã nu poate depãsi 48 de ore pe sãptãmânã, inclusiv orele suplimentare.

(2) Când munca se efectueazã în schimburi, durata timpului de muncã va putea fi prelungitã peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe sãptãmânã, cu conditia ca media orelor de muncã, calculatã pe o perioadã maximã de 3 sãptãmâni, sã nu depãseascã 8 ore pe zi sau 48 de ore pe sãptãmânã.

(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplicã tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitãti sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o duratã zilnicã a timpului de muncã mai micã sau mai mare de 8 ore.

(2) Durata zilnicã a timpului de muncã de 12 ore va fi urmatã de o perioadã de repaus de 24 de ore.

Art. 117. - (1) Munca prestatã în afara duratei normale a timpului de muncã sãptãmânal, prevãzutã la art. 109, este consideratã muncã suplimentarã.

(2) Munca suplimentarã nu poate fi efectuatã fãrã acordul salariatului, cu exceptia cazului de fortã majorã sau pentru lucrãri urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlãturãrii consecintelor unui accident.

Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua muncã suplimentarã cu respectarea prevederilor art. 111.

(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilitã potrivit prevederilor alin. (1) este interzisã.

Art. 119. - (1) Munca suplimentarã se compenseazã prin ore libere plãtite în urmãtoarele 30 de zile dupã efectuarea acesteia.

(2) În aceste conditii salariatul beneficiazã de salariul corespunzãtor pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã în termenul prevãzut de art. 119 alin. (1) în luna urmãtoare, munca suplimentarã va fi plãtitã salariatului prin adãugarea unui spor la salariu corespunzãtor duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în conditiile prevãzute la alin. (1), se stabileste prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã.

Asta spune Codul Muncii despre munca suplimentara.
Concluzia este urmatoarea: daca lucrati peste program trebuie sa va dati acordul si trebuie sa fiti platit sau sa aveti zile libere in contul celor lucrate in plus.
Pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază - CCMN, art.41 alin.1 lit.c

Alte discuții în legătură

Durata normala a timpului de lucru coraliana coraliana O soc. are salariati care din motive bine intemeiate(asigura paza si ordinea publica) efectueaza mai mult de 8 ore/zi, dar numar total din luna este cel al ... (vezi toată discuția)
Cum sunt considerate orele care depasesc norma de lucru 8ore zi /40 ore sapt si 160 luna ???!! alin2618 alin2618 In contextul in care norma intreaga este de 160 de ore pe luna prevazuta in contractul de munca ,orele lucrate in aceeasi luna dar depasesc cele 160 de ore ... (vezi toată discuția)
Calcul ore suplimentare Ela87 Ela87 Buna ziua. Lucrez ca receptionera la un hotel. Am contract de munca pe 8 ore/zi, 40 ore /saptamana, dispuse inegal. In luna iunie am lucrat 18 ture a 12 ore, ... (vezi toată discuția)