avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiune contract intretinere cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiune contract intretinere cu uzufruct

Am o problema:
Inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil am incheiat cu parintii un contract de intretinere cu uzufruct viager, in care fiul se obliga sa le respecte uzufructul pe toata durata vietii si, la nevoie, sa le asigure hrana, etc. si inmormantare. Toate au mers foarte bine, relatiile dintre parti fiind foarte bune, eu m-am ocupat de parinti, ajutandu-i cu spitalizari, plimbari etc. Am facut investitii majore in imobilul respectiv dupa incheierea contractului.
De putina vreme, parintii au fost "coafati" de o persoana straina care doreste sa puna mana pe imobil, motiv pentru care parintii doresc sa desfiinteze contractul pentru a da imobilul acelei persoane, fara sa ma despagubeasca pentru investitiile efectuate care nu fac obiectul contractului. Adica, cu alte cuvinte, vor sa ma insele.
Eu nu doresc acel imobil, dar vreau cval. investitiilor efectuate si sunt de acord sa reziliem contractul de intretinere dar sa-mi achite investitiile.
Parintii imi refuza sistematic ajutorul si imi interzic sa mai intru in casa.
Ce pot sa fac? Cum pot scapa de acest contract? Cum imi pot recupera investitiile: usi, ferestre, gresie, faianta, instalatii sanitare, electrice, termice, mobilier etc.?
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:06, 23 Ianuarie 2014
Se poate introduce o actiune in rezolutiunea contractului motivat de comportamentul parintilor care impiedica executarea contractului iar in cadrul procesului se vor solicita si imbunatatirile. Sau daca nu asteptati sa fiti dati in judecata si solicitati cheltuielile cu imbunatatirile pe calea unei cereri reconventionale.
Dar daca totul a mers bine si v-ati respectat contractul cum de acceptati sa fie dat apartamentul alltcuiva de catre parintii Dvs? De ce nu mergeti la ei sa discutati? Eu intuiesc ca lucrurile au fost mult mai tensionate decat reiese din postarea Dvs. Ce v-au reprosat parintii de fapt?
Nu este vorba despre reprosuri. Acestia spun ca s-au razgandit si ca vor sa-i lase casa lui X si ca pe mine nu ma mai recunosc drept fiu.... Nu inteleg de ce...Cu ei nu ma mai pot intelege. Au ajuns la blesteme si alte ticalosii de care ma inspaimant. In opinia lor, daca am facut imbunatatiri imobilului, asta e. Ei nu vor sa-mi dea nimic ci sa-mi ia totul. Daca as ajunge in instanta si as cere investitiile facute ca lor sa le fie foarte bine, nu au bani sa-mi dea pentru acoperirea acestora. As obtine o hartie pe care sa o pun in cui pentru ca prima miscare ar fi sa vanda casa lui X si sa se trezeasca in strada.
Atata timp cat nu se va desfiinta contractual, parintii dvs nu pot vinde apartamentul, intrucat nu mai sunt proprietary de drept...Apoi, daca aveti facturile, chitantele de la achizitia bunurilor ce au fost incorporate in imobil, puteti cere contravaloarea lor de la parinti, in cazul in care se cere anularea contractului, urmand ca, daca nu va restituie banii sa vindeti imobilul prin intermediul executorului judecatoresc (deci nu veti ramane cu o hartie de pus in rama)....Ar mai fi si posibilitatea probarii ca nu mai sunt in deplinatatea facultatilor mentale, expertiza, certificate medicale,etc....Un avocet va poate indruma correct pe speta analizata...success!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager nicolwilly nicolwilly ce trebuie sa fac dupa divort, fara copii, ca sa pot beneficia de pe urma unui imobil pe care l-am cumparat de la parintii sotului in 2011, pe baza de contract ... (vezi toată discuția)
Evacuare tolerat ankasylva ankasylva Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz : Dupa divort,un cuplu continua sa traiasca in concubinaj,locuind in casa parintilor baiatului, ambii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am si eu o intrebare. parintii mei au cumparat prin ... AiramSt AiramSt Buna ziua. Am si eu o intrebare. Parintii mei au cumparat prin contract de vanzare cumparare o casa de la bunicii mei din partea tatalui. Acestia sunt ambii ... (vezi toată discuția)