Cum pot recupera o creanta de la BNR? Aceasta reprezinta o despagubire ceruta in anul 1983 de BNR in baza Decretelor 244/1978 si 210/191960 si reprezinta contravaloarea unor obiecte si monezi din aur pe care pe care le-am folosit pentru o lucrare dentara. In plus m-au si condamnat la inchisoare. Recuperarea pe OUG190/2000 mi-a fost respinsa in instanta motivand ca este o creanta.
Ceva nu se intelege foarte clar… si poate de aceea nu primiti un raspuns – daca nu ati primit deja prin m.p…
Decretul 244/1978, prin dispozitiile art 68, abroga Decretul 210/1960… Deci, in 1983 nu v-ar fi putut cere “despagubiri” si prin D 210…
Prin “reprezinta contravaloarea…” se poate intelege ca ati cumparat aur pt o lucrare dentara. Poate e bine sa precizati in ce sens vi s-a cerut despagubirea si… de ce ati facut inchisoare, practic, pt ca anumite obiecte din aur erau permise fara autorizatii speciale – la fel si transmiterea sau dobandirea acestora…
Situatia a fost asa: Am avut monezi si obiecte din aur. Din o parte din acestea am efectuat o lucrare dentara. L-au prins pe dentist si acesta m-a spus la militie. Astia au venit acasa, m-au arestat, m-au batut bine si a trebuit sa le spun tot. Aurul pe care-l mai aveam l-au confiscat iar pt. cel folosit la lucrarea dentara m-au obligat sa platesc despagubire la BNR. Pentru detinere mi-au dat doi ani iar pt. ca am folosit 20 monezi pt. dantura, doi ani si jumatate.
Decret 244/ART. 50
Constituie infractiuni si se pedepsesc potrivit legii penale:
a) nepredarea metalelor pretioase in cazurile si termenele prevazute de lege;
b) degradarea sau deteriorarea metalelor pretioase, facindu-le improprii destinatiei lor, in scopul sustragerii de la obligatia de predare;
c) efectuarea de catre persoanele domiciliate in Republica Socialista Romania de operatii interzise cu metale pretioase ori pietre pretioase si semipretioase , naturale;
Decret 244/ART. 57
Bunurile care fac obiectul infractiunilor sau contraventiilor din prezentul decret se confisca.
Cind bunurile supuse confiscarii nu se gasesc din orice cauza, instantele judecatoresti sau organele procuraturii vor obliga pe infractori sau contravenienti, dupa caz, la plata unei sume echivalente, calculata potrivit dispozitiilor legale.
Pentru evaluarea pagubelor privind metalele pretioase, pietrele pretioase si semipretioase, naturale, calculul prejudiciului se face la pretul de vinzare cu amanuntul sau la preturile stabilite de Banca Nationala a Republicii Socialiste Romania, cind nu este fixat un pret de vinzare cu amanuntul.
Recunosc, nu stiu daca au fost aduse modificari privind prelungirea termenului prevazut prin normele de aplicare a L 261/2002 prin care s-a aprobat OUG 190/2000… dar termenul pt cererile de restituire a acestui gen de bunuri (sau contravaloarea lor) a fost pana in 31.12.2003. Aurul confiscat banuiesc ca vi s-a restituit (sau contravaloarea, in caz ca a fost topit)…
Termenul pt recuperarea creantelor este de 3 ani… ceea ce ar insemna ca s-a implinit in 2006 (cel mai tarziu) si nu puteti recupera banii pe care i-ati dat in schimbul aurului folosit in lucrarea dentara…
Banii ii puteti primi daca veti obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila investita cu formula executorie.
De ce nu mergeti la un avocat, sa citeasca toate hartiile pe care le aveti? E mai usor sa isi faca o idee daca are totul scris si va poate indruma pasii, daca se mai poate face ceva…
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Motivare in drept
rolex
O persoana a fost condamnata in 1956 la 10 ani temnita grea si confiscarea totala a averii pentru activitati contra clasei muncitoare. In anul 2002 Curtea ... (vezi toată discuția)