avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Preluare asociatie non profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Preluare asociatie non profit

am intrat in posesia unei asociatii non profit, la care sunt si vicepresedinta.
Asociatia s-a infiintat 16.08.2010.Presedinta nu s-a ocupat de ea si nu nici o declaratie la finantetiu ca banii, iar la sfarsitul anului trecut a plecat din tara. Care poate fi situatia ei, mai este activa? Ce trebuie sa fac? Ce fel de declaratii se depun? Momentan, nu este activitate, dar pe viitor, va fi. Daca reusim sa strangem niste bani din 2% sub ce forma putem sa ne scoatem indemnizatia(pentru membrii), si in ce cuantum? Stiu ca banii se scot doar sub forma de contracte de sponsorizare si banii vor fi utilizati doar in scopul in care s-a constituit asociatia.
Nu stiu insa indemnizatia noastra cum o scoatem. Trebuie facut contract de munca cu perioada determinata?
As dori daca se poate mai multe informatii despre aceste asociatii-persoane juridice fara scop patrimonial.
va multumesc.:(
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:30, 22 Ianuarie 2014
Indemnizatie nu aveti cum sa va scoateti pentru ca nu sunteti angajati la o societate comerciala. Activitatea unei asociatii se bazeaza pe voluntariat iar doar daca aveti nevoie de anumite cunostinte si expertiza unor persoane din afara asociatiei, le faceti contract de munca cu norma redusa sau contracte civile de prestari servicii si pentru acele sume platite le retineti impozite.
Pentru anii din urma, trebuie sa verificati registrul de casa, balanta la 31 decembrie si daca este depus bilantul contabil si declaratia 101.
Pentru a putea desfasura campania de adunare de fonduri din 2%, trebuie sa aveti activ contul bancar al asociatiei.
Nu aveti cum "intra in posesia" unui ONG, puteti doar deveni membru si dobandi o functie de conducere, dar asta nu inseamna nicio legatura patrimoniala, nu e ca la un SRL unde dobandesti parti sociale, deci un drept de creanta. Daca dizolvi un ONG, activul net trebuie donat altui ONG, nu poate ajunge la tine ca persoana fizica chair daca esti membru si presedinte sau alta functie.... Daca activati in sectorul ONG, e bine sa renuntati la utilizarea unei terminologii specifice mediului business si incompatibila cu specificul ONG.
Si cum adica "sa va scoateti indemnizatia"? Daca organele de conducere ale asociatiei abilitate statutar in acest sens decid renumerarea membrilor Consiliuli Director sau a unora dintre ei pentru activitatea prestata in aceasta calitate, li se va intocmi un contract de mandat si pe baza lui li se poate plati indemnizatie lunara care are regim fiscal identic cu cel al directorilor cu contract de mandat de la societatile comerciale, foarte apropiat de regimul fiscal al salariilor.
Probabil ar trebui in primul rand sa faceti alegeri pentru Consiliul Director in cadrul sedintei Adunarii Generale, pe care trebuie oricum sa o intruniti in primele luni din acest an, ca sa completati locul vacant ramas prin plecarea presedintelui (ca banuim ca a demisionat, sau daca nu, il inlocuiti din functie din moment ce e plecat din tara si nu mai activeaza....).
Ar trebui sa cititi bine OG 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile, si apoi eventual sa apelati la consultanta de specialitate, ca pareti total neinformat cu privire la specificul ONG-urilor si e greu sa va lamuriti din ceva raspunsuri primite pe un forum....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie andreidarius andreidarius 1.Pentru infiintarea unei asociatii avand ca scop crearea unei centru de plasament are cine un model de statut sau/si de act constitutiv? Nu suntem specialisti ... (vezi toată discuția)
Membru fondator poate fi si cenzor si contabil? acmilan acmilan Buna ziua, Am o dilema legata de organizarea unui ONG. Concret, asociatia are pentru inceput trei membri fondatori, deci trei membri in Adunarea Generala ... (vezi toată discuția)