1. - Daca dvs. aveti un salariu mai mare veti intra dvs. prima in concediu crestere copil (CCC) cel putin o luna zile (dupa ce se termina conecdiul de maternitate) si apoi tatal copilului.
- De stimulentul de insertie beneficiaza numai primul parinte care intra in CCC.
2. - Nu se poate cumula stimulentul de insertie primit de dvs. cu indemnziatia pentru CCC primita de tatal copilului.
- De aceea veti benficia de stimulentul de insertie dupa ce suspenda tatal plata indemnziatiei pentru CCC.
3. Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an (caz in care indemnziatia este mai mare de 1.200 lei) intrati dvs. o luna in CCC, apoi tatal inca o luna dupa care dvs. veti primi stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
4. Daca va hotarati la varianta de mai sus puteti sa depuneti si amandoi, in acelasi timp, actele la Primarie.
Se poate ca celalalt parinte sa renunte la luna aceea de CCC ( nu doreste sa-si intrerupa serviciul).Ce alte demersuri trebuie facute?(mentionez ca la inceput s-a depus cererea ptr 11 luni sotia si 1 luna sotul)
1. Daca celalalt parinte nu doreste sa intre cel putin o luna in CCC se reduce CCC pentru primul parinte cu o luna.
2. - Daca primul parinte a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie.
- In acest caz va primi stimulentul de insertie lunar dupa ce implineste copilul 1 ani si pana implineste 2 ani.
buna ziua! va multumesc in primul rand pentru raspuns! mai am o nelamurire sa fiu lamurita cu totul :) , eu sunt in concediu de risc maternal si din aceasta cauza diferenta dintre salariul meu net si cel pentru indemnizatie va fi destul de mare, de aceea nu ne permitem (financiar) sa raman eu acasa! aleg varianta in care eu ma intorc la munca dupa ce stau o luna in ccc, luna asta e cea considerata obligatorie?, sotul se va intoarce la munca pana sa implineasca copilul un an, situatie in care eu incepand de aunci o sa primesc stimulentul de insertie? sa zicem ca tatal demisioneaza sau este dat afara pana implineste copilul 2 ani, asta imi va afecta primirea stimulentului? actele pentru ccc trebuie duse in acelasi timp?sunt aceleasi atat pentru mama cat si pentru tata, aici vreau sa inteleg cum facem trecerea de la mine la tata! va multumesc
1. - Fiecare dintre parinti face dosar separat pentru CCC.
- Ambele dosare contin aceleasi acte dar ele difera.
2. Ati inteles bine cum trebuie sa procedati.
3. Statutul social al tatalui nu are nici o legatura cu primirea de catre dvs. a stimulentului de insertie.
4. - V-am spus si in raspunsul precedent ca puteti sa depuneti si amandoi, in acelasi timp, actele pentru CCC.
- Problema este cum interpreteaza cei de la Primarie (o sa va spuna cum sa procedati du depunerea actelor).
5. - Daca are cine sa stea cu copilul ei v-a recomanda alta varianta care va avantajeaza din punct de vedere financiar.
- Sa solicitati direct stimulentul de insertie (imediat ce se termina concediul de maternitate), fara sa mai intrati in CCC.
6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.