avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna seara, am fost anuntata ca "firma nu poate sa ma mai tina din motive financiare" si ca trebuie sa efectuez"15 zile de preaviz",dupa care si au amintit ca am si 9 zile de concediu de odihna din anul 2013.au facut socoteala si din 15 zile preaviz-9zile concediu =6zile preaviz, "care se platesc normal" asa m au lamurit cand am intrebat.
doresc sa imi spuneti si mie cum trebuie sa procedez in aceasta situatie?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 22 Ianuarie 2014
Pe perioada de preaviz se poate lua concediu de odihna.
In speta, puteti lua cele 9 zile de CO in perioada de preaviz.

De ce sunt numai 15 zile de preaviz? Legea impune un minim de 20 de zile lucratoare.
asa m au anuntat desi in contract sunt specificate 20 zile. Deci este corecta aceasta procedura? eu am efectuat zilele de concediu iar acum am de efectuat diferenta de 6 zile de preaviz din cele 15 zile. au obligatia sa imi completeze actele pentru depunerea dosarului de somaj? va multumesc mult. o seara buna
Puteti in perioada de preaviz sa va luati ci concediu medical care trebuie platit de angajator si care intrerupe termenul de preaviz! Ar trebui respectate si alte conditii impuse de lege!


Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. La incetarea c.i.m. , angajatorul va trebui sa va elibereze:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta pentru somaj.

2. Art. 113 din Legea nr.76/2002
Constituie contravenţie următoarele fapte:

...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
.....

Art. 116 din Legea nr.76/2002
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz adeverinta somaj Matilda Maria Matilda Maria bună ziua! am o situatie şi anume.... un salariat a lucrat la societate iar in urma reorganizării Serv. Financiar - Contabilitate şi implicit a ... (vezi toată discuția)
Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de eliberare a documentelor pentru somaj de catre angajator ?? Gianina - Claudia Gianina - Claudia Buna ziua, incepand cu 01.07.2013 a incetat CIM, deoarece postul a fost desfiintat, doresc sa aflu care este termenul legal pe care angajatorul tb sa\'l ... (vezi toată discuția)