avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Amenda din cauza casatoriei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Amenda din cauza casatoriei

Buna ziua, tuturor celor care sunt dedicacati acestui site. Va rog sa ma ajutati cu anumite lamuri legat de urmatoare situatie. Fratele meu Viorel s-a insurarat acum recent pe data de 21 dec 2014 si el si sotia lui si-au schimbat numele proprii unul luand de la celalat numele si urmand sa anunte serviciul de evidenta populatiei cum este normal. Dar acolo s-a trezit ca trebuie sa plateasca si el si sotia lui 40 de lei de fiecare. Timpul a fost foarte scurt pt ei deoarece au urmat sarbatorile de iarna si au urmat cateva zile libere pentru bugetari coform legislatiei in vigoare. Va rog sa imi spuneti daca a fost legal cele comunicate mai sus ? Ce pot sa fac ? Mentionez ca procesul verbal de contraventie este intocmit pe data de 13/01/2014 motivarea in procesul verbal este Nerespectarea in termen legal pt prelucrarea numelui in urma casatoriei. Pe procesul verbal este taiat pe sectiunea de avertisment. S-a amendat conf OUG 97/2005 19 al 2 lit b art 43/b dar la articol nu se vede bine. Va rog daca se poate un raspuns prompt in vederea solutionarii acestui caz. Cu ii de multumiri firemanmihai
Cel mai recent răspuns: firemanmihai , utilizator 12:36, 27 Ianuarie 2014
Aveau obligatia sa isi schimbe buletinul in termen de 15 zile, asa ca e legal ca au luat amenda, putea sa le dea maxim 80 de lei de fiecare. Normal ca a dat amenda fiecaruia pt ca ambii nu si-au schimbat buletinele in termen.
Pot contesta pv -urile in instanta, insa nu stiu ce rost are.
te rog sa nu te superi dar si zilele de Sambata si Duminica sunt luate in considerare in cele 15 zile si zilele de sarbatoare legale de craciun si de anul nou
15 zile calendaristice. Legiuitorul nu a specificat 15 zile lucratoare, deci e clar ca sunt 15 zile calendaristice in acest caz. Amenda este aplicata corect. Putea la fel de bine sa le dea 50, 60, 70 sau 80 de lei amenda. Le-a aplicat amenda minima, deci e ok.
Ca parere personala, s-au cam grabit totusi in a da amenda.. altii nu isi schimba buletinul cu anii si nu iau amenda. Bine, nu e un argument, insa puteau fi un pic intelegatori avand in vedere ca in perioada scursa de cand s-au casatorit mai mult nu s-a lucrat decat s-a lucrat, probabil a fost si destul de aglomerat apoi.
In fine, nu stiu daca are sanse daca ar contesta si nu stiu daca merita.
Justitiarul711 a scris:

Putea la fel de bine sa le dea 50, 60, 70 sau 80 de lei amenda. Le-a aplicat amenda minima, deci e ok.

Nu. Nu mi se pare OK!
De ce credeti ca "putea la fel de bine" sa le dea ... orice cifra intre minim (40) si maxim (80)?

O sancţiune se Individualizează. Or, asta nu inseamna alegerea unei cifre oarecare intre minim si maxim ... eventual dupa cum ne-am trezit mai veseli ori mai tristi in prima zi de 13 a noului an (iertati exprimarea improprie, dar sugestiva).

Sanctiunea se aplica ţinându-se seama (intre altele) si de împrejurările în care a fost săvârşită fapta (art 21 alin 3 din OG 2/2001 - act normativ la care trimite art. 45 din OG 97/2005)

S-a tinut seama de vreo împrejurare? Mie imi pare că nu făcură decât să se uite în călindar şi văzură că-s mai mult de 15 zile intre 21 dec si 13 ian si ... cam atât.

Consider că s-ar fi putut observa si art 7 din OG 2/2001
(3) Avertismentul se poate aplica şi în cazul în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei nu prevede această sancţiune.

Alte discuții în legătură

Amenda om2 flow0101 flow0101 Buna ziua, Azi,eu împreuna cu prietena mea,am fost opriti de către un lucrător al Poliției, care desigur mi-a cerut sa ii arat declarațiile pe proprie ... (vezi toată discuția)
Registru unic de control procustprestserv procustprestserv Firma a fost infiintata in 1993 si si-a desfasurat activitatea pina in 2011 cand din cauza lipsei de lucrari am inghetat activitatea ei. Acum am facut ... (vezi toată discuția)
amenda contraventionala pentru rovignieta, termene de prescriptie mihaivasilica mihaivasilica In data 28.09.2011 am fost inregistrat, circuland fara a detine rovignieta valabila. In data de 04.04.2012, am primit acasa (in cutia postala), PV de ... (vezi toată discuția)