Procesul-verbal de contraventie se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului şi, dacă este cazul, părţii vătămate şi proprietarului bunurilor confiscate.
Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia.
Buna ziua,
Veti primi procesul verbal de constatare a contraventiei, la adresa de domiciliu, comunicare este efectuata in termen de 2 luni, de la data aplicarii sanctiunii contraventionale.
In termen de 15 zile de la primirea procesului verbal, aveti posibilitatea de a-l contesta, prin prisma legalitatii si temeiniciei.
Fapta contraventionala trebuie descrisa in mod detaliat.
Aspectele invocate de dumneavoastra, reprezentand , in esenta, scopul deplasarii, pot fi demonstrate prin orice mijloc de proba.(inscrisuri, declaratia dumneavoastra, ca petent, declaratia de martor a prietenei dumneavoastra).
Sanctiunea trebuie sa fie una proportionala, dozata in mod corespunzator , fata de pericolul social concret pe care il prezinta fapta contraventionala.
Verificati datele agentului constatator, datele dumneavoastra,conform buletinului, temeiul de drept, articolul invocat, pentru a fi retinuta raspunderea contraventionala.
Competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a constatat pretinsa contraventie.
Taxa judiciara aferente este de 20 lei.
O zi frumoasa,
av.Stoica Ioana.
Contestati amenda in interiorul termenului de 15 zile.Reglementarile privind amenzile contraventionale sint prevazute in OG 2/2001.
2. Conform art.5 alin.1 din OG nr. 2/2001, „sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite". În consecință, agentul constatator al contravenției nu poate aplica imediat și direct sancțiunea contravențională cea mai severă și nici să ia măsurile cele mai drastice..
Într-o primă fază, dacă este realmente vorba de fapte ilicite, și nu de erori de fapt, atunci agentul constatator ar trebui, pentru proporționalitate, să se orienteze către sancțiunea avertismentului verbal sau scris. Pentru omisiuni în declarația pe propria răspundere sau pentru alte erori materiale referitoare la hârțogăria (cvasiinutilă) cu care umblăm asupra noastră, ar trebui să se renunțe, pur și simplu, la aplicarea sancțiunii, întrucât eroarea de fapt este, conform art. 11 alin.1 din OG nr.1/2001, cauza exoneratoare de răspundere.
Amenda aplicată în baza unei ordonanțe militare sau a unui ordin este fundamental ilegală, întrucât fapta nu este prevazută într-o lege, o ordonanță sau o hotărâre de guvern.