avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de constatare a contraventiei pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinieta primit dupa 6 luni

Am primit pe 29.09.2011 o instiintare de plata emisa pe 19.09.2011 constatand contraventia de a circula fara rovinieta pe 23.03.2011.
Au trecut 6 luni de la fapta. Sub ce motiv as putea contesta cumva procesul verbal?
Daca la urmatoarea instiintare nu merg sa ridic recomandata de la posta, pot scapa oare de amenda?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:24, 23 Octombrie 2011
Trebuie sa verificati procesul verbal de contraventie si dovada de comunicare a acestuia catre dumneavoastra.
Banuiesc ca ati primit instiintarea de plata de la Primarie ... ei va pot pune la dispozitie o copie a documentatiei in baza careia au emis instiintarea de plata.
Daca puteti dovedi ca nu vi s-a comunicat in termen procesul verbal sau nu a fost incheiat in termen acest proces verbal formulati plangere contraventionala ... plagerea va suspenda executarea procesului verbal.
1. Procesul verbal a fost incheiat cu 4 zile inainte de a expira cele 6 luni, insa mi s-a comunicat la 6 luni si 6 zile de la eveniment. Este oare acesta un motiv intemeiat de plangere contraventionala?

2. In martie, masina era condusa de o prietena, insa in procesul verbal zice ca eu sunt contravenientul. Din cate stiu, ei au poza cu masina, si daca se vede in ea ca de fapt conducea o femeie in loc de proprietarul barbat, este acesta un motiv intemeiat de plangere contraventionala?
Organul constatator este obligat sa aplice amenda contraventionala in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei (aplicarea sanctiunii=incheierea procesului verbal de contraventie). Sanctiunea pentru nerespectarea acestui termen este prescriptia aplicarii amenzii contraventionale.

Insa, dupa aplicarea sanctiunii contraventionale, organul constatator are la dispozitie inca o luna pentru a comunica procesul verbal de contraventie, sub sanctiunea prescriptiei executarii amenzii contraventionale. In cazul dvs., organul constatator a respectat cele doua termene.

Motivele de nulitate absoluta a procesului verbal de contraventie sunt prevazute la art. 17 din OG nr. 2/2001, iar motivele de nulitate relativa sunt prevazute la art. 16 si la art. 19 din OG nr. 2/2001. Cititi actul normativ accesand link-ul de mai jos si verificati continutul procesului verbal de contraventie.
www.avocatnet.ro/content/art...
buna ziua, am primit si eu un pv de constatare pt lipsa rovigneta. problema este ca am primit-o la o adresa veche unde nu mai locuiesc de un an si jumatate, prin urmare acel pv trebuie sa fie nul. conform OG 2/2011, Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului;
ce ma sfatuiti sa fac? sa contest acel pv?
@dcc2011

Am scris in mesajul precedent, dar reiau pe larg:

Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, sunt patru mentiuni a caror absenta atrage nulitatea absoluta a procesului verbal de contraventie:
1. numele, prenumele, calitatea si semnatura agentului constatator;
2. numele si prenumele contravenientului;
3. fapta savarsita;
4. data savarsirii acesteia, care nu se confunda cu data incheierii procesului verbal de contraventie.

Lipsa mentiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 din OG nr. 2/2001 este sanctionata cu nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie, asta insemnand ca nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei poate fi invocata doar daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acestui act. Nu intotdeauna invocarea unei nulitati relative duce la admiterea plangerii, anularea procesului verbal de contraventie si exonerarea de plata amenzii contraventionale.

Cititi, mai jos, un fragment din considerentele Deciziei nr. XXII/2007 pronuntata de Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, relevant pentru aspectul invocat de dvs.
[ link extern ]

În art. 16 alin. (1) din acest act normativ sunt enumerate datele pe care trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu procesul-verbal de constare a contravenţiei, iar la alin. (11), (5) şi (6) ale aceluiaşi articol au fost prevăzute datele ce trebuie să mai fie menţionate în cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, al contravenienţilor minori, precum şi în situaţia în care contravenientul este o persoană juridică.

În cadrul alin. (7) al aceluiaşi articol 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 s-a prevăzut că "în momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare", precizându-se că "obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica ?Alte menţiuni?, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal".

În legătură cu instituirea acestei obligaţii, a cărei nerespectare atrage sancţiunea nulităţii procesului-verbal, este de observat că, în raport cu natura interesului ocrotit prin dispoziţia înscrisă în art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, o atare nulitate nu poate fi absolută, nesusceptibilă a fi acoperită în niciun mod, ci doar relativă.

În acest sens este de observat că şi în art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt înscrise anumite cerinţe specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în anumite situaţii, procesul-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei, este adevărat, fără a se mai menţiona că nerespectarea lor ar atrage nulitatea actului.

Or, situaţiile în care nerespectarea anumitor cerinţe atrage întotdeauna nulitatea actului întocmit de agentul constatator al contravenţiei sunt strict determinate prin reglementarea dată în cuprinsul art. 17 din ordonanţă.

Astfel, prin acest text de lege se prevede că "lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal", specificându-se că numai în astfel de situaţii "nulitatea se constată şi din oficiu".

În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda de circulatie, termene de prescriptie lucutza55 lucutza55 o amenda primita in ianuarie 2012 pentru o fapta petrecuta in iulie 2011 poate fi contestata pentru acest motiv? exista vreo specificatie in legislatie privind ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Rubrica instiintare de plata incompleta mariusmarius7wd mariusmarius7wd Buna seara, Constituie un motiv de a contesta in instanta un procesul verbal de contraventie, faptul ca la instiintarea de plata este trecut doar numele ... (vezi toată discuția)