avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda de circulatie, termene de prescriptie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda de circulatie, termene de prescriptie

o amenda primita in ianuarie 2012 pentru o fapta petrecuta in iulie 2011 poate fi contestata pentru acest motiv? exista vreo specificatie in legislatie privind termenul de comunicare a amenzii prin posta?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:06, 10 Ianuarie 2012
De la data constatarii faptei, legiuitorul, da termen de 6 luni pentru intocmirea procesului verbal. Apoi inca 1 luna pentru aducerea la cunostinta. ( OG2/2001). In total 7 luni.
Daca in situatia dvs.aceste termene sunt depasite, contestatia va poate aduce castigul, daca va incadrati insa in acestea, atunci nu puteti invoca termenul prescriptiei.
Multumesc pentru raspuns dar....

Ordonanta nr. 2/2001 (actualizata), privind regimul juridic al contraventiilor
Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.


unde scrie de cele 6 luni?
...la art 13 al 1
Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.



Va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia ,pe calea contestatiei la executare ( nu puteti uza de plangerea contraventionala in atare situatie ).
Ar fi trebuit sa precizati data incheierii procesului verbal de contraventie. In OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt reglementate doua termene de prescriptie :
1. Potrivit art. 13, alin. (1) din OG nr. 2/2001, organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca fapta a fost savarsita in iulie 2011, organul constatator era obligat sa incheie procesul verbal de contraventie pana in ianuarie 2012, sub sanctiunea prescriptiei aplicarii amenzii contraventionale.

2. Potrivit art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001, in termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator are obligatia sa-l comunice contravenientului. Nu ati precizat data incheierii procesului verbal de contraventie. Sanctiunea pentru nerespectarea acestui termen este prescriptia executarii amenzii contraventionale.

Daca aceste termene au fost respectate, nu puteti invoca prescriptia in plangerea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenele de prescriptie prevazute de og nr. 2/2001 Canon01 Canon01 in cazul unei amenyi la regimul circulatiei existenta la primarie care este termenul de prescriptie conform Ordonantei 2 -2000 ? (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala, implinire termen prescriptie Ioanajus Ioanajus Speta: am fost sanctionata contraventional deoarece am circulat fara a detine rovigneta valabila. Fata a fost savarsita in data de 17.02.2011 iar ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)