avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Mesaj:Am urmatoarea problema legata de succesiune. Tatal sotiei mele de 82 ani a fost casatorit cu o doamna 10 ani,au facut o casa impreuna,au divortat ,au facut partajul,sotia a luat casa,el a luat masina Dacia ,lucruri si 20000 lei,s-au impacat si au a trait in concubinaj 25 de ani cu o doamna.Doamna a murit subit la 70 de ani. Nepotii doamnei vor sa-si obtina drepturile.
Tatal bolnav de cancer a murit saptamina trecuta dupa trei luni de suferinta si ingrijire grele,fiica lui l-a ingropat.
Tatal ei mai avea o garsoniera doar pe numele lui.Aceasta este mostenire doar a fiicei lui?
Nu am facut nici un inventar a lucrurilor din casa,iar persoanele care au ajutat la ingrijit au luat fiecare ce le-a placut
(lucruri marunte fara valoare).
Nepotii doamnei ne acuza pe noi de furt pentru aceste lucruri marunte.
Daca au drept la casa printr-o incurcatura nu cred au un drept la lucrurile care erau achizitionate pe numele batrinului.
Nu au ajutat la ingrijire sau cheltuieli inmormintare.
Cum trebuie sa procedeze fiica sa ca sa-si obtina drepturile legale?
Masina,suma de bani sau lucrurile din partajul vechi de divort nu mai exista.
Nu exista chitanta de mina pentru suma respectiva de bani obtinuti la divort.
Mai rau masina a fost vindita de 2 ani de batrin cu chitanta de mina si nu s-a inregistrat la administratia fiscala astfel incit platim impozit pe ea.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:29, 12 Aprilie 2009
Nu ati spus daca partajul s-a facut prin act notarial sau prin instanta. Daca s-a facut prin una din cele doua modalitati, atunci mostenitorii fiecaruia culeg ce a mai ramas dupa moartea fiecaruia din parinti; nepotii, care vin prin reprezentare vor avea dreptul la casa si sotia dvs., in calitate de fiica, va primi garsoniera , daca aceasta a fost cumparata dupa divort si masina, urmand sa clarificati ulterior actele de instrainare efectuate de tatal ei.
In cazul in care defunctii au inteles sa imparta bunurile obtinute in comun, doar prin act sub semnatura privata, atunci se vor imparti toate bunurile ramase in mod egal, nepotii o parte si sotia cealalta parte.
Cat priveste suma de bani inserata in hotararea de divort, aceasta se prescire in termen de 3 ani si avea dreptul sa o solicite fosta sotie, nicidecum nepotii, acum dupa 25 de ani.
de asemenea, nepotii vor trebui sa dovedeasca ca au acceptat mostenirea in termenul de 6 luni de la moartea matusii lor, nu de la moartea tatalui sotiei dvs.
stefang a scris:

Tatal sotiei mele de 82 ani a fost casatorit cu o doamna ....au divortat ,au facut partajul...s-au impacat si au a trait in concubinaj 25 de ani cu o doamna .Doamna a murit subit la 70 de ani. Nepotii doamnei vor sa-si obtina drepturile.


In fraza asta e vorba despre una si aceeasi doamna? Ca parca n-as baga mana in foc.
Si daca e vorba despre acelasi domn si doamna care au trait impreuna, adunat, vreo 35 de ani, trebuie sa intelegem totusi ca fiica era doar a domnului, nu si a doamnei?
Daca era doar fiica domnului, atunci ea va mosteni garsoniera domnului, iar casa ce i-a revenit doamnei prin partaj va fi mostenita de nepotii ei (banuiesc ca vorbiti despre nepoti din frati si surori ai doamnei).
In rest eu cred ca este exagerat sa vorbim despre un furt, cata vreme exista obiceiul de a da de pomana din lucrurile mortului.

Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cristina sandu cristina sandu Doamna x este casatorita cu domnul y de 20 de ani. In timpul casatoriei au dobandit un apartament pe care l-au vandut si s-au mutat in casa parintilor doamnei ... (vezi toată discuția)
Coproprietate skysurfer skysurfer Buna ziua, Eu am mostenit si sunt unicul mostenitor al tatalui meu care a decedat, nu mi-am finalizat succesiunea inca dar am deschis demersurile.El avea o ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama vitrega denisalacra denisalacra Tatal meu s-a recasatorit, dupa ce mama mea a murit cand eu aveam 5 ani. Mama mea vitrega nu are alti copii si eu sunt singurul lor copil. Ulterior tatal meu a ... (vezi toată discuția)