avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Admitere divort, respingere cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Admitere divort, respingere cheltuieli de judecata

Speta:
Reclamantul introduce cerere de divort din culpa exclusiva, ea nu depune intampinare. El a preluat numele dobandit prin casatorie si solicita pastrarea numelui astfel dobandit. Ea depune ulterior o cerere de divort solicitand desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului din prima actiune, precum si reluarea numelui pârâtului avut anterior incheierii casatoriei. A doua actiune este respinsa ca nesustinuta.
Prima actiune se judeca, se audiaza numai martorii reclamantului care conduc la stabilirea vinovatiei exclusive a paratei, se aduc probe prin care se dovedeste temeinicia cererii de pastrare a numelui dobandit prin casatorie, se solicita incredintarea minorei catre reclamant si cheltuieli de judecata iar, cu ocazia dezbaterilor, parata afirma ca este de acord cu actiunea reclamantului cu toate petitele sale, solicitand cheltuieli de judecata. Solutia: instanta admite actiunea reclamantului integral si respinge acordarea cheltuielilor de judecata...?
Ce parere aveti? A fost legala solutia instantei privind respingerea cererii reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecata, atata timp cat parata nu a depus intampinare, a avut aparator, in actiunea sa (care urma a fi conexata primei cereri de divort daca nu ar fi fost respinsa ca nesustinuta de acelasi complet de judecata), s-a solicitat total invers decat a solicitat paratul, iar in actiunea reclamantului, NUMAI CU OCAZIA DEZBATERILOR, a afirmat ca este de acord cu actiunea acestuia, solicitand insa cheltuieli de judecata???!!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:32, 6 Septembrie 2009
Solutia instantei a fost corecta intrucat ea nu a depus intampinare asa cum era normal.
Cred ca nu m-am facut inteleasa. Instanta nu a acordat cheltuieli de judecata R, nu P.
Reclamantul R depune cerere divort, paratul P nu depune intampinare.
Cu ocazia dezbaterilor, R solicita admiterea actiunii cu cheltuieli de judecata. P solicita admiterea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
Instanta admite actiunea lui R integral, dar respinge cheltuielile de judecata.
Art. 274 alin. 1 C.pr.civ. prevede: "Partea care cade în pretenţiuni va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. "
Este asta o decizie corecta, chiar daca se incalca prevederile art. 274?
In speta nu sunt incidente dispozitiile art. 275 C.pr.civ., respectiv "Pârâtul care a recunoscut la prima zi de înfăţişare pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, afară numai dacă a fost pus în întârziere înainte de chemarea în judecată", deoarece P abia la al x-lea termen de judecata, după administrarea probatoriului, cu ocazia dezbaterii fondului, a fost de acord cu acţiunea R. ;)
Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2009
Corina Capotã, Avocat
In cauza au fost incalcate flagrant disp.art.274 c.pr.civ.,deci partea trebuie sa foloseasca calea de atac -apelul-cu privire la capatul de cerere referitor la cheltuielile de judecata.Sunt curios motivarea acestei hotarari.
si eu sunt de aceeasi parere ca instanta trebuia sa acorde cheltuieli de judecata, cu exceptia cazului in care la cel de al 10-lea termen, nu conteaza al catelea, sa nu fi fost considerata prima zi de infatisare cand partile puteau pune concluzii.


av zaharia f.
In general nu se cer cheltuieli de judecata in astfel de procese.
Daca se cer ar trebui acordate.Asa spune legea.
Daca s-ar fi admis in parte actiunea tot ar fi trebuit acordate cheltuieli de judecata (in parte)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord dinuleasa dinuleasa Buna. Ma aflu in situatia in care, impreuna cu sotia mea am decis ca nu mai putem continua casnicia noastra si am depus o cerere de desfacere a casatoriei de ... (vezi toată discuția)
Divort elisabeta5 elisabeta5 Dupa 21 ani de casnicie doresc sa divortez. In cazul in care nu pot prin acord, pot invoca doar nepotrivirea de caracter? Este necesara prezenta paratului la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)