avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se imparte la partaj un apartament la care mai ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se imparte la partaj un apartament la care mai trebuiesc platite rate inca 24 de ani

Buna ziua
In urma unui divort, ar fi de impartit o garsoniera la care au mai ramas de plata rate la banca inca 24 de ani (din 30 initial). Pana acum, suma platita efectiv din credit este total neglijabila (pana acum s-a platit mai mult dobanda).
Titularul creditului sunt doar eu, pentru ca sotul meu nu lucra si deci nu avea nici un venit atunci cand am cumparat-o. Proprietari suntem amandoi, iar imobilul a fost luat in timpul casatoriei cu acest credit imobiliar.
Acum, nici unul nu mai vrem garsoniera si nici unul nu se mai foloseste de ea.
Intrebarea este ce se intampla mai departe? Eu nu vreau sa raman cu o datorie destul de mare si pe multi ani doar pentru ca sunt titularul de credit.
Daca amandoi vrem sa renuntam la proprietate, cum se imparte creditul? Sau cine va fi obligat sa-l plateasca?

Exista o procedura cat de cat clara?
Sau exista si riscul ca daca cer "partajarea datoriilor" sa fiu obligata de instanta sa ramn cu garsoniera si deci cu ratele si sa-l mai si despagubesc pt ca am ramas cu garsoniera? Asta mi se pare cel mai mare risc. Cat e de posibil sa se intample asta?

Ar mai fi de mentionat ca avansul pentru garsoniera a fost platit din credit de nevoi personale tot pe numele meu facut in timpul casatoriei. Credit pe care l-am terminat de platit abia la 2 ani dupa divort. Deci practic sotul nu a participat deloc nici la avans.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
j0lly, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:12, 25 Ianuarie 2014
Intelegeti-va cu sotul sa gasiti cumparator s-o vindeti, ma rog s-o pasati cuiva care sa preia creditul, nu sa va recuperati cat ati platit. In momentul asta, plateste cineva ratele ?
Ambii sunteti obligati in egala masura insa in solidar fata de banca, aveti un contract de respectat. Daca nu platiti ratele, vi se vinde garsoniera la licitatie si pt diferenta ramaneti in continuare datori. Problema e ca apoi, pe cine prinde banca pe ala il jupoaie. Daca mai aveti bunuri/ venituri si fostul sot nu, napasta sa platiti cade pe dvs.
Nici varianta partajului nu e una starlucita, n-are sens sa platiti taxe de timbru de 3% din valoarea garsonierei si a creditului ramas de platit doar ca sa vina banca si sa zica ca nu e de acord sa partajati pe din doua datoria daca sotul nu are de unde plati.
Ce stiti de sot, are bunuri, munceste ?
Fiind singura cu serviciu toate vor fi in sarcina dumneavoastra pentru ca de la partener nu au ce lua. In principiu o datorie trebuie platita. Daca aveti si alte proprietati dupa ce va vand garsoniera (pe nimic) si nu se indestuleaza le vor vinde si pe acestea si va vor pune poprire pe salariu (1/3, asta daca nu mai platiti ratele) si veti ramane si datoare. [editat]
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare apartament cu credit ADANNA ADANNA Buna seara, As dori sa-mi spuneti cum se partajeaza un apartament luat cu credit ipotecar. Mentionez ca am avut un avans de treizeci mii euro, in urma ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar elenacarmen elenacarmen buna ziua....am un credit ipotecar pe numele fostului sot si sunt si eu trecuta in dosar..garsoniera ipotecata este dobantita de mine in urma tranzactie ...voi ... (vezi toată discuția)